JazzMa

Friss Hírek

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
Herold Péter: All That I Am2018. szeptember 22.
JazzUp - Klausz Ádám2018. szeptember 22.
KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN2018. szeptember 20.
PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Hírek

Tango on the Road - A TJQ az iFben

Jubileumi ötödik alkalommal játszott Pesten az iFben (hosszabb nevén az iF Cafe Jazz Club-ban) a világszerte ismert TJQ (hosszabb nevén Tangó Jazz Quartet), Buenos Aires-ből, a tangó városából. Tél végén augusztusban indulnak általában hat hétre Észak-Amerikába és Európába (olykor Ázsiát is útba ejtik, idén nem). Vicces gondolat, de a Buenos Aires-iek születésük óta biztosan tudják, hogy augusztus a tél utolsó hónapja. Talán “február”-nak fordíthatjuk legpontosabban az argentin “augusztus” szót.

Csodálatosan érdekesnek és egzotikusnak tűnik egy ilyen utazás, amiben New York, San Jose, Isztambul, Budapest, Párizs stb. az állomások. De másképp az, mint elsőre gondolnánk. Elgondolkodtató látvány, amikor a tetris-ből ismert módon hangszerekkel és tornacipőkkel megrakott autóból előkászálódik öt fáradtnak tűnő muzsikus, akik éppen a sárkányok városából, Krakkóból vezettek Pestig, és holnapután indulnak Bécsen keresztül Pozsonyba. Lebontják a tetrist aztán újraépítik. Beütik a gps-be a Smalls (N.Y.) és az iF (Bp) után a Porgy and Bess-t (Wien).

tango1.jpg

Szerintem a találkozások teszik számukra emlékezetessé az utazást. Például, hogy együtt játszanak Branford Marsalis-szal és társaival. Nem is beszélve a találkozásról, Keszthelyi Imre galagonya pálinkájával. Miért-miért nem, de az iF-beli koncert számukra rendszeresen a turné 40 koncertjének (egyik) csúcspontja. Kicsi a hely, csak kétszámjegyű a  közönség, mégis óriási hangulat alakul. Egyszerűen kinevették Gustavot, amikor azt mondta, hogy ez az utolsó szám lesz. Nem lett az, sőt utolsó előtti sem. A Ráday utcán tangózó párokat ritkán látni, kedden három pár is ropta.

tango2.jpg

A zene mindent tudott, amit az argentin tangónak tudnia kell: tüzes, feszes, érzelmes, dallamos… és a TJQ mindehhez még hozzáteszi a jazz világát. Varázslatos. Nagyon elcsépeltek ezek a jelzők: fantasztikus, zseniális, a világ legjobb… stb. Egyet biztos állíthatok a közönségnek is és a zenekarnak is szép élmény volt. 2019-ben hatodszor is, persze csak ha Allah is úgy akarja.


Tango Jazz Quartet:

Gustavo Firmenich szaxofon,
Horacio Acosta zongora,
Federico Hilal basszus,
Alejandro Beelmann dob
Fidel Bravo szaxofon

tango3.jpg

tango4.jpg

tango5.jpg

tango6.jpg

tango7.jpg

Vissza a hírekhez