JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT

Az ősz beköszöntével felpezsdült a klubélet, a fesztiválok, szabadtéri koncertek szezonja után újra szelet fogtak a nyári időszakot hősiesen átvészelő jazzklubok félárbocra engedett vitorlái. Az óceán túlpartjáról is kezdenek útra kelni a jazz világsztárjai Európa felé. Az utóbbi években szerencsére megszokhattuk, hogy turnéik során fővárosunkba is ellátogatnak, a koncert naptárakban a rangos helyszínek között a hazai klubok is egyre gyakrabban szerepelnek. A Budapest Jazz Club világsztárokat bemutató sorozatában kedden egyszerre hárman is érkeztek a legelitebb kategóriából, a gitáros Gilad Hekselman „ZuperOctave” triójával, Aaron Parks billentyűs és a dobos Kendrick Scott társaságában a bécsi Porgy & Bess után európai turnéja második állomásán, a Hollán Ernő utcában adott feledhetetlen koncertet.

II. Csepregi Gyula Szaxofonverseny - Versenyfelhívás

Idén is szaxofonversenyt indít a Magyar Jazz Szövetség. A Magyar Jazz Szövetség egykori alelnöke emlékének tisztelegve hirdeti meg a II. Csepregi Gyula Szaxofonversenyt a fiatal, magyar állampolgárságú szaxofonosok részére. Határidő: október 26. éjfél. A gálakoncertre a Budapest Jazz Clubban kerül sor november 18-án 20 órakor.

GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN

A Gilad Hekselman-Aaron Parks-Kendrick Scott trió három egyenrangú, egyenértékű művész kollektívája. Nem véletlen tehát, hogy nem valamelyikük nevén szerepel az együttes, igaz ugyan, hogy a ZuperOctave név alatt készítenek lemezt, és a hosszú európai lemezbemutató koncertkörúton is ezt a „márkanevet” használják.

Az East Gipsy Band koncertje október 8-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban a CAFe Budapest programjában

Balázs József nemrég ünnepelte 40. születésnapját. Pályája elején 1998-ban a Bartók Rádió Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató versenyén második helyezést ért el.
Az East Gipsy Band-ben további két olyan muzsikus található (Pecek Lakatos Krisztián – 2003, Sárközi Lajos – 2006), akik a Bartók Rádió jazz versenyein győztek.

A Közönségdíjas; avagy Richter Ambrus a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Jazz az árkádok alatt

Talán mondhatom, hogy az érdi közönség kezdi felfedezni vagy kezd újra rálelni a jazz szépségére. Rengetegen voltak kíváncsiak a negyedik Érdi Jazz Fesztivál koncertjeire az elmúlt 5 napban. Az új helyszín (helyesebben régi, mert a legelsőt is itt rendezték) kiváló akusztikával rendelkezik, de ettől függetlenül óriási volt a különbség az első és a negyedik fesztivál között mind fény-, mind hangtechikában.

Jazzlista - szeptember 8.

Kilencedik hete vezeti a Jazzlistát a John Coltrane elveszett albuma, a "Both Directions At Once: The Lost Album". Itt a szeptember, három új album is szerepel az élen, az első húszban pedig összesen hét új lemez van.

Tango on the Road - A TJQ az iFben

Jubileumi ötödik alkalommal játszott Pesten az iFben (hosszabb nevén az iF Cafe Jazz Club-ban) a világszerte ismert TJQ (hosszabb nevén Tangó Jazz Quartet), Buenos Aires-ből, a tangó városából. Tél végén augusztusban indulnak általában hat hétre Észak-Amerikába és Európába (olykor Ázsiát is útba ejtik, idén nem). Vicces gondolat, de a Buenos Aires-iek születésük óta biztosan tudják, hogy augusztus a tél utolsó hónapja. Talán “február”-nak fordíthatjuk legpontosabban az argentin “augusztus” szót.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések