JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az idei jazz Grammy-díjasok – Jacob Collier

Ma induló sorozatunkban az idei jazz Grammy-díjasokat mutatjuk be Önöknek. Azonos hangszeres magyar muzsikusokat kértem fel erre a feladatra. Elsőként a Jazzation acapella kvintett alapító-vezetőjét, Várallyay Katust! – A szerk.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ toborzója

"Ez egy olyan hely, ahol egymás zenei családja leszünk, egymástól tanulunk, a zenét tartjuk a legfontosabbnak, a zene köt össze bennünket, a zene az öröm és a szeretet forrása, a zene emel fel egymáshoz bennünket. És csak ez számít: a Zene mindenekelőtt." Snétberger Ferenc

Luiza Zan és Sárik Péter a MOMban

Különleges zenei csemegének ígérkezik Luiza Zan és Sárik Péter január 31-i koncertje a MOMKult Kupolateremben! A koncertről élő lemezfelvétel készül!

LÁTHATTAM A LÁTHATATLANT

Csütörtökön a hazai jazzpaletta egyik legsokoldalúbb gitárosa, az Artisjus-díjjal kitüntetett Lamm Dávid nagyszabású koncerten mutatta be a tavalyi év végén megjelent második, „Invisible” című lemezét a MÜPA Fesztivál Színház termében.

Jazz Grammy-díjak 2020

Tegnap este (magyar idő szerint ma hajnalban!) osztották ki 62-szer a Grammy-díjakat. Idén is a Los Angeles-i Staples Center volt a helyszín. Persze mi csak a jazzelőadók által kapott díjakat soroljuk fel!

A D.A.S. Trio koncertje a Jókai Klubban

Január 24-én a D.A.S. Trio lépett fel a „JazzPéntekek a Jókai Klubban” koncertsorozat keretében, velük indult a projekt 2020-as évadja.

ÚJRA EGYÜTT

Kedden az olvasók, a zenészek, a koncertszervezők, valamint szerkesztőségünk munkatársai által is az év énekesének választott Winand Gábor ezúttal Szakcsi Jr. hathatós közreműködésével tárta a Budapest Jazz Club közönsége elé zenében fogalmazott önvallomását. A különböző zenei kifejezésmódokban bátran kalandozó Winand, és a többnyire a „Blue Note” úton járó, konzervatívnak elkönyvelt Szakcsi Jr. duója furcsa párnak tűnt. Elsőre Lautréamont, a szürrealizmus alapvető művész elvévé vált mondata idéződött fel bennem: „Szép, mint egy esernyő és egy varrógép véletlen találkozása egy boncasztalon.”

Jazz a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én van a Magyar Kultúra Napja. Ezen a napon tartott rendezvények, megemlékezések témája mára már messze túlmutat a Himnusz megírásának és jelentőségének taglalásán. A különböző programokról történő beszámolókat meghagyom az erre hivatott sajtótermékeknek, én csak a Józsefvárosi Galériában tartott jazzkoncertről írok pár sort. A félreértések elkerülése végett a koncert lezárása volt a Józsefvárosban az egész napos rendezvénysorozatnak.

A szelek városából a Viharsarokba repült a jazz

Grencsó István, a hazai avantgárd jazz meghatározó feje, és Ken Vandermark, a Chicago-i free jazz színtér egyik legkiemelkedőbb figurája hozták el hétfő este a békéscsabai Meseházba a szaxofonjaikat.

Jazzgitárosok az én szememmel – Mike Moreno

Nem olyan régen én is fel lettem kérve egy új sorozat elkezdéséhez Maloschik Róbert által. Jazz gitárosokat kell bemutatnom, ami egy kellemes feladat, hiszen egyébként is szeretnék megtudni minél többet a múlt és a jelen nagy gitárosairól.

Játék – 2020 január – Megfejtés és nyertes

Lassan már 3 és fél éve, hogy 2016 októberben elindította –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

Nyitott ajtók

2018 májusa után újra Grencsó-Vandermark együttműködés az Opus Jazz Clubban!
Tehát: 2020. január 18-a, a Grencsó Collective Special és Ken Vandermark koncertje ismét Budapesten egy hűvös szombat este.

A főszerkesztő reagál

Szerdán a következő körlevelet küldtem a JazzMa.hu szavazólisták ötven győztesének:

Korábbi bejegyzések