JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Random Szerda a BJC-ben

Kicsit meglepetésként ért, hogy a Barabás Lőrinc által vezetett Random Szerda legutóbbi kiadása már kezdés előtt bőven sold out volt. Viszont mindenképp indokoltnak tartottam, hiszen a trombitás legújabb vendége ezúttal az Ineffable zenekar volt. Különböző felvételeken már sokszor hallgattam őket, nem lehetett kérdés, hogy ott a helyem a koncerten.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 1. rész: Ornette Coleman

1960. december 21-e (éppen idén lesz hatvan éve), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a „Free Jazz - A Collective Improvisation” című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A most induló, minden hónap közepén megjelenő sorozat a free jazz legjelentősebb képviselőivel foglalkozik.

Hétfő esti jam a BJC-ben

Szerencsésnek tartom magam, az elmúlt néhány hónapban sok zenei eseményen jelen voltam, és a következő időszakban is hasonlóan aktív akarok lenni. Legutóbb a Budapest Jazz Clubban jártam, ahol Sárosi Áron és a Blue Flamingos zenekar tartott jam session-t.

12 ÉVES A BJC!

Az egy tucatnyi év alatt a BJC mozaikszó három betűje fogalom lett, és a működését a Múzeum utcában kezdő, 2012 őszétől a Hollán Ernő utcába, az egykori Duna mozi helyére költözött klub a főváros kulturális életének fontos részévé vált. A 2007 végén nyitott Budapest Jazz Club a főváros leghosszabb ideje aktív, és a jelenleg fennállók között, a legrégebbi jazzklubja, a kezdetektől a mai napig nagy szerepet játszik a jazz egyre népszerűbbé tételében. A hagyományokhoz hűen, idén is január második hétvégéjén ünnepelte születésnapját, ezúttal a tizenkettediket. Ahogy az előző születésnapokon megszokhattuk, a belépés ez alkalommal is ingyenes volt, és a születésnapi tortából is jutott mindenkinek. Az est háziasszonya, Micheller Myrtill énekesnő köszöntötte az idén is totál teltházat adó közönséget, a két zenekar, az Elek István Quartet és az East Gipsy Band fellépése előtt.

Bemutatom új gyakornokunkat, Török Bettinát

Bettinát Salvai Ádámon keresztül ismertem meg. Ádám a tavaly augusztusi Debrecni Jazz Napokon mutatkozott be, a Nagyszínpad fellépőiről írt beszámolókat. Bettina első írása november elején jelent meg nálunk „Az Antal Gábor Trió a BJC-ben” címmel. Azóta további két anyagot publikált, így épp ideje, hogy bemutassam Önöknek!

A Jazzation első idei jelentkezése

Köszönjük, 2019! - Köszöntünk, 2020!
Minden pillanatot köszönünk, amit megoszthattunk egymással és Veletek! A Jazzation az elmúlt év záróvizsgáit sikeresen teljesítette 14 évesen, és 2020-ban jubileumi felsőbb osztályba léphet. Idén 15 évesek leszünk!!!

Daniel Szabo (Szabó Dániel) is calling again

Tegnap délután 18 óra 23 perckor (LA time: délelőtt fél 10) ismét írt Szabó Dani:
„Kedves Robi,
BUEK!
A multkori utan (“Cosmic” selected as one of the Best Songs of 2019), a teljes album (“Visionary”) is felkerult erre a rangos listara! “Best Recordings 2019” JAZZIZ, foto csatolva!
Udv,
D”

Olvasói Szavazólista végeredménye

Az idei lista több meglepetést (meghökkenést!) okozott, legalább is nekem! Egyrészt hiába érkezett be 1327 lista, volt, aki csak 1, vagy két rovatot töltött ki a 31-ből! Másrészt voltak kategóriák, amikre alig szavaztak olvasóink! (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a basszusgitárosokra alig érkezett szavazat!) Altszaxofonos és zeneszerző kategóriában pedig új világcsúcs született!

ELHUNYT MARKOVICS FERENC (1936-2019)

2019. december 8-án, életének 84. évében elhunyt Markovics Ferenc, Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, Érdemes- és Kiváló művész. 1969 és1986 között a Mafilm standfotósaként 54 játékfilmben és televíziós produkcióban örökítette meg a forgatások mára kultúrtörténeti értékké vált pillanatait.1986-tól 1990-ig, a lap megszüntetéséig a Film Színház Muzsika művészeti- és képszerkesztőjeként számos mérföldkőnek számító jazzkoncertről jelentek meg fotói az egyik legnépszerűbb folyóiratban. Megalakulása óta tagja volt a Magyar Jazz Szövetségnek.

FIÚK A JÁTSZÓTÉRRŐL

Az utóbbi években Ausztriából Svájcba költözött dobosunk, Juhász Márton az ünnepekre most is hazalátogatott. Az Óév végén, december utolsó péntekén az ünnepeket ugyancsak itt töltő, Nyugat-Európában élő és játszó zenészeinkkel, Bolla Gáborral, Gayer Mátyással,és Szandai Mátyással a találóan Idegenlégió nevet kapott alkalmi formációval adott koncertet. Az újév elején, január első szombatján viszont régebbi, e honi zenésztársaiból alakult kvartettjével lépett a Budapest Jazz Club színpadára. Gitáron Gotthárd Mihály, billentyűs hangszereken Tálas Áron, basszusgitáron ifj. Tóth István játszott.

A Bartók jazzkonzi 2019/2020-as tanévének félévi vizsgakoncertjei – 2. nap

A hétfői koncerttel folytatódott és egyben zárult a két estén át tartó félévi vizsgakoncertek sora, melyen a Bartók konzi növendékei mutatkozhattak be. Előző este még én is a fellépők között szerepeltem, a második napra viszont már szabad voltam, így örömmel vállaltam, hogy beszámolok a társaim, kollégáim produkcióiról.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések