JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Kaltenecker 50! – Formabontó születésnapi interjú Kaltenecker Zsolttal

Zsoltival az 1990-es évek első fele óta jóban vagyunk! A MaJazz-ben például a Great White Hope címmel írtam 1995-ben! És pályafutása bebizonyította, hogy a fülem már akkor sem csalt, ha korszakos tehetségek felfedezéséről volt szó. Az előzetes telefonegyeztetés során azt kérte, hogy ne egy életrajzi beszélgetés legyen. Úgy gondolom, nem is lett az…

kaltenecker-zsolt.jpg


Én az alábbi kérdéseket küldtem el levélben Zsoltnak:

Az első negyedszázadot lépjük át! Te mikor érezted úgy, hogy beindult a pályafutásod? Ki segített ebben eleinte?

Mikor és kikkel alakítottad az első Kaltenecker Triót? Emlékszel még a Márványtermi fellépéseitekre?

Hogyan jött támogatóként a képbe Kleinheincz Gábor?

Hány CD-d jelent meg a Kaltenecker Trióval?

Ehhez képest a Bin-Jip elég drasztikus váltás volt! Ez a Te ötleted volt? Meddig „élt” ez a formáció?

A 2010-es években még milyen zenekarokat alakítottál, illetve hogy kerültél a Special Providence-be?

Jelenleg min dolgozol?


Ő pedig ezt válaszolta:

Szia Robi!

Az a helyzet, hogy most végigolvasva a kérdéseidet, rájöttem, hogy nem akarok a múltról gondolkodni, írni. A magyar zenei életből és azon belül a jazzéletből teljesen kiábrándultam ebben a 25 évben. A zenekaraim is rendre földbe álltak ebben a kreativitást megfojtó, korlátolt, szektaszerű televényben. Nyilván jó dolgok is történtek, és ez nem jelenti azt, hogy ne lennék hálás például Neked, vagy Gábornak a sok segítségért, amit kaptam annak idején. De ennek a többszöröse jött irígység, basztatás, betartás és egyéb dolgok formájában másoktól. Persze az meg az én hibám, hogy képtelen voltam ezt kezelni. Szóval a tanulságokat levontam, de nem szívesen emlékszem vissza a múltra.
Jelenleg épp izgalmas átalakuláson megy át a szakmai életem. Sosem voltam kizárólag, vagy kimondottan (főleg magyar értelemben) jazz-zenész. Engem legalább annyira érdekel az elektronikus zene, a progresszív rock (vagy az utóbbi években a metál), mint a jazz. Persze ez az attitűd egy normális országban erény, de nálunk még mindig magyarázni kell. Nálunk még mindig az a faszagyerek, aki olyat ráz a Sztellára, hogy mindenki sír...
Szóval (az utolsó kérdésre azért válaszolva:-) az utóbbi 3 évben megírtam majdnem két lemeznyi anyagot keyboard-drums felállásra (Markó Ádám a dobos), és még idén felvesszük az első lemezünket. IDM stílusok, jazz-funk, electro-jazz, valamint metál elemek keverednek az anyagban.
Írtam kortárs elektronikus zenét az Ensemble Mandel “Visions of Hildegard von Bingen“ című project-jéhez. Ezzel a formációval sok sikeres külföldi fellépésen vagyunk túl, és végre Budapesten is lesz egy koncertünk a Mátyás-templomban október 19-én.
A Special Providence-szel 3 lemez készült el, mióta csatlakoztam Ádám meghívására. Nagyon sokat játszottunk szerte Európában, de jártunk a tengerentúlon is, és szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy nagy sikereket tudhatunk magunk mögött. Jelenleg a zenekar alkotói szabadságon van, még nem tudjuk merre tovább.
Év eleje óta dolgozom egy német progresszív metál gitáros/zeneszerző új anyagán billentyűsként, nagy kihívás, az előző lemezén Derek Sherinian játszott. Na jó ez tényleg nem jazzlemez lesz, még távolról sem.
Néhány hónapja kezdtem alkalmazott zenéket írni; ez régi vágyam volt, meglátjuk mi lesz a dologból, még az elején vagyok.
Végül, de nem utolsósorban Mózes Tamarával dolgozunk egy duóanyagon, ami nyilván megint csak nagyon különböző stílusok közti határokat fog feszegetni.

Köszi a megemlékezést! :-)
A legjobbakat,
Zsolt


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez