JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Névnapi jazz - Dömötör

Október 2-án új sorozatot indítottam, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.
Erről jut eszembe, vegyenek magyar jazz CD-ket, ezzel támogassák a COVID-19 járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe jutott magyar jazzmuzsikosokat!

Mi újság? – Faragó Miklós

Miklóst közel 30 éve ismerem. Most ő keresett meg, hogy van egy-két újdonság körülötte, beszélhetne-e azokról! Hát persze, írtam neki válaszlevelemben, aztán megbombáztam kérdéseimmel.

Belső utazás a Fonóban

Akik figyelemmel kísérik a Fonó programjait tudhatják, hogy a népzene és világzene mellett rendkívül erős a Budai Zeneház kínálata a jazz és az experimentális zenék világából is. A havi rendszerességgel jelentkező Kamaracsütörtök program fellépési lehetőséget biztosít az említett zenei szcéna művészeinek és ingyenes az érdeklődő közönség részére.

A NIGUN zárta az évadot Békéscsabán

A „Jazz-csütörtök a Meseházban” klubkoncert sorozat 17. évadát, a NIGUN fellépése zárta, az egyetlen hazai klez-jazz zenekar, európai jazz zenekarként egyedülállóan, a közép-kelet európai zsidó zene spirituális erőt hordozó hagyománya és a modern jazz egységgé olvad zenéjükben. Izgatottan vártuk a koncert napját, főként az eget és az okostelefonok időjós applikációit kémlelve. Nemhiába reménykedtünk, szeptember 24-én este, csodálatos zenét hallhattunk a szabad ég alatt, mint egy eltévedt nyári estén.

Tommy Vig - Budapest 1956

A 2006-ban 50 évi amerikai „önkéntes száműzetés” után hazatérő magyar dobos-vibrafonos műve!

Keith Jarrett visszavonul (?)

Tegnap a New York Times közölt egy hosszabb interjú/cikket Keith Jarrett-ről. Ebből kiderül, hogy az immár 75 éves mester túl van két agyvérzésen, egészségügyi okokból mondta le két éve a Carnegie Hall koncertjét, és azóta csak otthon lábadozik. A bal oldala nem mozog jól továbbra sem; kétségbeesve azt vette észre, hogy elfelejtett sok zenét. Nagyon úgy néz ki, hogy nem fog tudni visszatérni a színpadra.

Névnapi jazz - Gyöngyi

Október 2-án új sorozatot indítottam, amelyben magyar jazzmuzsikusok felvételeit játszom le Önöknek névnapjuk alkalmából.
Erről jut eszembe, vegyenek magyar jazz CD-ket, ezzel támogassák a COVID-19 járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe jutott magyar jazzmuzsikosokat!

30 ÉV JAZZ

30 ÉV JAZZ címmel a Magyar Jazz Szövetség, a Budapest Music Centerrel együttműködésben, egy 5 koncertből álló sorozatot indít az Opus Jazz Clubban. A sorozat, a korábban már bejelentett 10M Ft-os EMMI támogatás részeként valósul meg.

Megjelent a Nagy Emma Quintet „LFO” című lemeze

2018 januárjában a Bartók jazzkonzi félévi vizsgakoncertje után hazaérve azonnal kiírtam újságunk legfrissebb híreként, hogy felfedeztem egy olyan 20 éves énekesnő tehetséget, aki a magyar mezőnyben teljesen egyedi, szokatlan énektechnikával énekel. Azt is leírtam, hogy a következő években először a magyar mezőnyt fogja elkápráztatni, majd rohammal beveszi Európát.

Nemzetközi jazz zenész közvélemény-kutatás (Covid kiadás)

Tegnap délután 14 óra 51 perckor az alábbi linket kaptam a Párizsban élő angol booking agent Matt Fripp-től. 266 muzsikust kérdezett ki arról, hogyan hatott fellépési lehetőségeikre a CVKID-19 járvány. Nagyon drasztikus adatok körvonalazódnak ebben a felmérésben. És a legdurvább, hogy 2021-re is nagyon rosszak az előrejelzések! – A szerk.

Rendhagyó beszámoló Tommy Vig múlt pénteki BJC-beli „Forradalm” koncertjéről

Sajnos, nem tudtam elmenni Tommy Vig forradalmi hangversenyére. Pedig érdekelt volna, hisz ezt megelőzően minden 1956-os Tommy megmozduláson ott voltam 2006-os hazatérése óta. Először a budafoki bigband fesztivál „song competition”-jére beküldött „1956” című művének Budapest Jazz Orchestra-s előadásán. Aztán ugyanennek a műnek áthangszerelt változatán, amit a Magyar Rádió 6-os stúdiójában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával adott elő „Klasszikus és jazz” című Bartók Rádiós műsoromban. Aztán 2016-ban én intéztem el, hogy a Budapesti Amerikai Nagykövetség rendezvényén ő is ott lehessen a Royal Orfeumban!
Ez a „koncertbeszámoló” Tommy Vig összekötőszövegeinek felhasználásával készült. A koncert képeit Hollósi Ilona készítette! – A szerk.

A jazz-élet visszatérésének ígéretes jelei Svájcban - 2. rész - Az élet átmeneti jelei Montreux-ben

Annak ellenére, hogy az utóbbi napokban a COVID-19 fertőzöttek száma Svájcban mutatja a legdrasztikusabb emelkedést Európában, a svájci zenei élet, ha döcögve is, de folytatódik. Egyelőre. Mellesleg, az elmúlt napok újabb bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a jódlizás hallgatása káros az ember egészségére: egy, a Schwyz kantonban megrendezett nemzetközi jódli-fesztiválból koronavírus-gócpont lett: több száz fertőzést regisztráltak, melyeket mind erre az egy eseményre vezetnek vissza.

26. Lengyel Filmtavasz – Egy mára elfelejtett zseniális zongorista emlékezete

A jazz bármennyire is rétegműfaj, mégis viszonylag nagyszámú filmes adaptáció készül a műfaj emblematikus zenészeinek életéről. Az utóbbi három évben, ha csak limitált számú vetítésen is, az Uránia Filmszínházban dokumentumfilmeket láthattunk John Coltrane, Miles Davis és Ella Fitzgerald életéről. Mindemellett játékfilmek is készülnek, gondoljunk csak az 1956-os „The Benny Goodman Story”, az 1988-ban Clint Eastwood rendezte Charlie Parker filmre (Bird), vagy a 2004-ben készült Ray Charles élettörténetre (Ray) Jamie Foxx-szal a címszerepben.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések