JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 29.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Lemezpolc kritika:
Makhathini, Nduduzo - In the Spirit of Ntu

Makhathini, Nduduzo: In the Spirit of Ntu 2022. július 24., Dr. Nagy Sándor

nduduzo-makhathini-in-the-spirit-of-ntu.JPG

Nduduzo Makhathini - In the Spirit of Ntu (Blue Note/Universal Hungary, 2022)

Szeptemberben lesz negyven esztendős az egzotikus külsejű, (számunkra) kimondhatatlan nevű dél-afrikai zongorista Nduduzo Makhathini, akinek második Blue Note albuma jelent meg a közelmúltban. (Előzőleg, 2014 óta, saját kiadású /Gundu/, több, különböző formációkkal - és szólóban is - létrehozott felvételekkel "próbálkozott".)
Zenésztársai - ezen az új lemezen - szintén kevésbé ismertek - így a patinás kiadó által gondozott alkotás még inkább figyelemre méltó.
Sőt: MN szerezte a darabokat - két alkalommal (2, 6) az énekesnőkkel, mint szerzőtársakkal. A dalok címei sem a megszokott kategóriába tartoznak - finoman fogalmazva...
Izgalmas, nem hétköznapi zene csendül fel a CD-t elindítva – azonnal felkelti a hallgató figyelmét. Ha átadjuk magunkat a muzsikusok "útmutatásainak" - elindulhatunk. Nem könnyű, nem nehéz a pálya, nem (teljesen) járatlan - ennek ellenére sok újdonsággal kecsegtet – még akkor is, ha erre már járt (például) Dollar Brand (Abdullah Ibrahim).
De: az "In the Spirit of Ntu" nem utánzat: önálló dallamvilág, különleges ritmusok, egyéni hangszerelés jellemzi. A vibrafonos Dylan Tabisher és az ütős Gontse Makhene még "fűszerezi" is az amúgy sem "íztelen" egészet. A ("vendéggel" együtt) három fúvós is remek "munkát" végez: lágyan, visszafogottan kísérnek, és szép szólókat játszanak.
Változatos tíz darabot hallunk: időnként a világzene, máskor meg a jazz dominál - vagy éppen a kétféle stílus - sajátos módon - egymásra épül.
A Blue Note keresi a megújulást, több évtizedes fennállása nehéz küldetést jelent napjainkban. Makhathini alkotása nem "tévedés".

1. Unonkanyamba
2. Mama
3. Mathongo
4. Nyonini Le
5. Emlilweni
6. Re-Amathambo
7. Abantwana Belanga
8. Omnyama
9. Senze Nina
10. Ntu

Nduduzo Makhathini - zongora, ének
Robin Fassie Kock - trombita, szárnykürt
Linda Sikhakhane - tenor- és szopránszaxofon
Dylan Tabisher - vibrafon
Stephen de Souza - bőgő
Gontse Makhene - ütőhangszerek
Dane Paris - dob

Omagugu Makhathini (2), Anna Widauer (6) - ének
Jaleel Shaw - altszaxofon (5)


Vissza a lemezhez