JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Knutdut Men at IF Cafe

A Knutdut Men (Ágoston Béla, Murányi Ákos, Pengő Csaba, Hárságyi Péter + a special guest) az IF Caféban muzsikált január 9-én este.

JazzKarc - A január 12-i adás vendége a nagyszerű gitáros, Czirják Csaba lesz!

Egyéni, jól felismerhető stílus, kifinomult játékmód, a mainstream vonulat és a modern irányzatok rendkívül ízléses fuzionálása. Röviden így lehet jellemezni Czirják Csaba zenéjét. A nagyszerű gitáros a legendás bostoni Berklee College of Music hallgatója volt, majd hazatérve a magyar jazz szcéna egyik legjelentősebb művészévé vált. Most új albummal jelentkezett, „Markoláb” címmel, melyen triójával a műfaj igazi szabadságát mutatja meg a Közönségnek.
(Erről már 2018. január 1-én lemezkritika jelent meg a JazzMa.hu-n a fiatal gitáros, Möntör Máté klaviatúrújából: https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/czirjak-csaba/markolab/kritika/czirjak-csaba-markolab)

Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai - Gáspár Károly

A www.jazzma.hu munkatársait bemutató sorozatunk mai vendége: Gáspár Károly.
Karcsi több mint 4 éve dolgozik nekünk! Első írása 2013. szeptember 28-án jelent meg nálunk: http://www.jazzma.hu/hirek/2013/09/28/almarium-bisztro-uj-jazzklub-szuletik/; első lemezkritikája pedig 2013. szeptember 30-án: http://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/bley-carla/trios/kritika/bley-carla-trios.
De mi már jóval előtte ismertük egymást… Bartók Rádiós éveimben 1997. május 23-án léptettem fel először zongoristaként a Jazz a Márványteremben sorozatomban!

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenhetedik est III. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A JazzMa.hu szavazólistáinak utózöngéi

Kurvára kibaszta a biztosítékot a magukat „jazz szakértőnek” tartó, nem a jazzért, hanem a jazzből élő „dickhead”-eknél az, hogy a JazzMa.hu három (olvasói, szerkesztőségi és zenészi) szavazólistájára 6623 voks érkezett…

Kis hírek – friss hírek

Főszerkesztői jegyzet 2018;
Játék – 2018 január (Dr. Szabó Csaba);
…vagy amit akartok (Németh Márta);
No problem (Rozsnyai Péter-Mátyás Noémi);
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Fazekas Sándor (Tatabánya);
Vidéki jazzarcok – Csányi István (Gödöllő);
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Fazekas Csaba (Hajdúszoboszló);
JazzUp – Horváth Cintia;
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Deseő Csaba;
10 éves a Budapest Jazz Ckub – Exkluzív interjú Bóna Lászlóval;
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Bereczki Bálint;
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Barcsik Géza (Solymár);
Zenészi Szavazólista 2017 – Összesített végeredmény;
JazzKarc, avagy egy őszinte, tabumentes jazzmagazin az éterben (Gáspár Károly);
Szerkesztőségi Szavazólista 2017 – Összesített végeredmény;
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Márton Attila;
Gone but Not Forgotten 2017;
Gondolataim a jazzről – 2017 december (Dr. Nagy Sándor);
Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenhetedik est II. rész;
Bemutatkoznak a JazzMa.hu munkatársai – Irk Réka;
Olvasói Szavazólista 2017 – Összesített végeredmény;
Baló István kivált a Borbély Műhelyből (László Péter);
Újra a fedélzeten Turi Gábor - Mérleg: 2017 legjobb amerikai lemezei;
A véletlenek tovább folytatódnak (Németh Márta);
Véletlenek márpedig nincsenek (Németh Márta);
MEGŐRIZVE AZ ÜNNEP JELLEGÉT (Somogyvári Péter);
IGAZI KARÁCSONYI MEGLEPETÉS, AVAGY A GÁSPÁR KÁROLY TRIÓ KONCERTJE POCSAI KRISZTÁVAL ÉS NÉMETH JÁNOSSAL A BJC-BEN 2017. DECEMBER 26-ÁN (Márton Attila-Somogyvári Péter);
Lemezpolc (Kézdy Luca (Czirják Csaba, Iiro Rantala-Ulf Wakenius - Möntör Máté, Anouar Brahem, Gerry Hemingway - Dr. Nagy Sándor, Brian Blade - Gáspár Károly);
Magyar jazz ABC – Borbély Mihály (Csányi Attila);
És hogy a hétvégén is legyen olvasnivalójuk, arról a Régi műsoraim menüpont gondoskodik: szombat – Jazzlista, vasárnap – A Beatles és a jazz (A Beatles után – John Lennon és a jazz – Mind Games).

Főszerkesztői jegyzet 2018

Napra pontosan hat és háromnegyed évvel az indulás (2011. március 1.) után sorsfordulóhoz érkezett a www.jazzma.hu, vagy ahogy én aposztrofálom magunkat: a JazzMa.hu. Kőkorszaki analóg jazzagyamat a digitális forradalom jegyében az új idők új jazz szeleivel frissítem fel! De csak óvatosan… Továbbra sem engedek semmi üres csicsának. Nálunk csakis a tartalom számít! (Ebben az is segít, hogy munkatársaink sorában eddig négyen is kiérdemelték a Magyar Jazz Szövetség Pernye András életműdíját - 2009: Maloschik Róbert (1948), 2012: Csányi Attila (1940-2016), 2013: Turi Gábor (1951), 2017: Márton Attila (1940).) No, meg az „up-to-date”-ség! Továbbra is tartjuk a nyaktörő tempót: az esti koncert után munkatársaink hazaszáguldanak, computer elé ülnek, még lefekvés előtt megírják a beszámolót, átküldik nekem, én meg jól felteszem Magyarország leglátogatottabb jazzfelületére! Oszt, jónapot… Az olvasók pedig a legfrissebb anyagokra ébrednek!

Játék – 2018 január

Több mint 1 éve, 2016 októberben indította –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ben élő Dr. Szabó Csaba! Csaba a nehéz kérdései után ezúttal úgy érzi, hogy könnyít… Íme a tizenhatodik kérdése!

...vagy amit akartok

A Harmónia Jazzműhely rendezésében került sor a Pocsai Kriszta Quartett koncertjére 2018. január 6-án, szombaton este a Budapest Jazz Clubban.

No problem

Az új év máris új élményekkel ajándékozott meg, belecsempészve a tavaly tapasztalatait. Ma este jártam életemben először a Lumenben. Ma este voltam életemben először free jazz koncerten. Már a második koncertbeszámolómat írom, és második alkalommal ismerem meg az egyik zenész leszármazottját. Tavaly László Attila fél éves unokáját tapsoltuk meg, ma este Szelevényi Ákos fiát, Vito-t. Vito-t nem csak azért tapsoltuk meg, mert végighallgatta élete első jazz koncertjét, hanem mert végig is trombitálta.

Vidéki jazzarcok – Csányi István (Gödöllő)

Ahogy azt ígértem év eleji főszerkesztői jegyzetemben, az idén felújítom az évekkel ezelőtt félbe szakadt „Vidéki jazzarcok” sorozatomat, amely innentől kezdve minden hónap első vasárnapján fog jelentkezni!

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések