JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Vidéki jazzarcok – Veres Krisztina (Békéscsaba)

A Meseház főnökasszonyával még a 2000-es évek elején készítettem először interjút Bartók Rádiós koromban, Kiss „Hagyma” Zoltán ajánlására!

171123kriszta003.jpg


Először talán arról kellene mesélned, hogyan kerültél kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak rajtad olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad Te szervező leszel? Mikor kattant be Nálad, hogy ilyen pályára lépj?

Főiskolán végeztem el a művelődésszervező szakot, így kerültem a pályára. A szervezők élete csupa napfény, jobbnál jobb programokon tündökölnek, ki ne szeretné, ha ez lenne a munkája is.


Milyen munkahelyeid voltak eddig és ott miket kellett szervezned?

A Békési Úti Közösségi Házak zászlaja alatt a kultúra szolgálatába álltam, 1996. március 16-án. Ez az az intézmény, melynek öt évvel később igazgatója lettem, és a mai napig is vezetőként dolgozom, bár a neve egy összevonást követően Meseház lett. Ez egy komplex közművelődési intézmény, nemcsak a gyermekkultúra otthona, hanem a klasszikus művelődési ház tevékenységein túl, igényes rétegműfajok tárháza. Fontos megemlítenem Schéner Mihály Kossuth-díjas képzőművész nevét, aki gyakorlatilag művészetének esszenciáját adományozta Békéscsaba városának, kiállítása ma a Meseház törzsanyaga, szellemisége meghatározója tevékenységünknek. Ő volt egyébként a Meseházi Alapítvány alapítója is.


Hogyan kerültél kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hoztad magaddal a jazz szeretetét?

A legjobb válasz most az lenne, hogy már az anyatejjel szívtam magamba a jazz-t, de ez nem így volt. Amikor vezetője lettem az intézménynek, gondolkodtunk el rajta, hogy mivel lehetne bővíteni a repertoárt. Jellemzőek a kis, emberléptékű terek, amikben úgy ítéltük meg, hogy az olyan, igényes rétegműfajnak, mint a jazz, kiváló helyszíne lehet. Aztán az évek során elég nagy ismeretanyagra tettem szert és a jazz zenét is megszerettem.


Összeszámoltad-e már, hogy eddig hány koncertet szerveztél?

Nem számoltam, de nagyon sokat. A jazz formációkon kívül, számos népzenei együttest is meghívtunk az évek során.


Mióta vezeted a Jazz-csütörtök a Meseházban jazzklubot?

Jazz-klubunk 15. évada a mostani. A Jazz-csütörtök a Meseházban elnevezést a régi termünk elvesztését követően találtuk ki, szinte mindent újra kellett kezdenünk. A koncerteket bevittük téli időszakban a Meseszobába. Az első jazz-csütörtök 2014. november 8-án, Eichinger Tibor és Csurkulya József gitár és cimbalom duója volt. Az izgalmas zenét, a különleges helyszínt, mint újdonságot szerettük volna bevezetni, izgultunk, hogy fog-e működni, hogy szeretik-e majd ezt a helyet. Tibiék nagyon rugalmasan kezelték a kérést, hogy legyen attrakció, azaz nem szeretnénk világítást a szobába, hanem mindenki fény lesz, biciklilámpával fogunk világítani, a zenészek meg kapnak kerékpáros fejlámpát. Nagyon vidám koncert volt, de később más fényekkel játszottunk. Nagyon megszerette a csabai közönség ezt a tenyérnyi helyet és az esetleges kényelmetlenséget is képes elviselni, hogy hallhassa a jazzt. A nyári időszakban koncertjeink helyszíne a Meseház udvara, a legszebb hely Békéscsabán, de ezt Te is tudod, jártál már nálunk.


Eddig kiket hívtál meg?

Ez nagyon-nagyon nehéz kérdés, mert biztosan nem tudnék mindenkit felsorolni. Gondolj bele, 15 év, az 150 koncert legalább. De az elsőt, ugye, nem lehet elfelejteni. Pataj György, békéscsabai származású zongorista lépett fel triójával a Békési úti jazz-klubban. Legutóbb pedig Tóth Sándor szaxofonos West Coast Band-jét hallhattuk, a billentyűs pedig Pataj György volt, újra, óriási siker. Szerintem csináljuk fordítva, amikor interjút készítesz egy jazz-zenésszel, légyszi kérdezd meg tőle, hogy járt-e Békéscsabán. Meg fogsz lepődni. Szinte mindenki zenélt nálunk.


Az idei évre milyen terveid vannak?

Ősszel egy jazz-pikniket rendezünk, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak szóló programokkal, koncertekkel, a Premier Művészeti Szakgimnázium nálunk működő jazz szaxofon tanszakának bemutatójával. Ezen kívül a Magyar Jazz Határok Nélkül programunk keretében Münchenbe utazunk a Tóth Sándor Banddel. Pályázati eredményre várunk a Jazz-evolúció sorozatunk megvalósításához, mely októberben kezdődik majd, és a jazz fejlődését mutatja be, koncertek keretében.


Mikor lesz a következő jazzklub koncertetek?

2018. május 31-én, csütörtökön, 19 órától

PAPAJAZZ

2018. június 6-án, szerdán (!), 18 órától

Premier Művészeti Szakgimnázum JAZZ SZAXOFON tanszakának bemutatója,

20 órától EICHINGER TÓTH QUARTET

A koncert után jam session.


2018. június 7-én, csütörtökön, 19 órától

ELEK ISTVÁN QUARTET

2018. június 14-én, csütörtökön, 19 órától

EAST2EAST és EASTWING GROUP

A koncertek rendezője a Meseházi Alapítvány.

Helyszín: Meseház, Békéscsaba, Békési út 17.

A 15. jazz-évad támogatója a NKA Hangfoglaló Program.


Vissza a hírekhez