JazzMa

Friss Hírek

Friday on My Mind2024. május 03.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Az első akadémikus jazz-előadóművész, Lukács Miklós „Kompozíció - Improvizáció” című székfoglaló előadása

Nagyon boldogok vagyunk (me and my lovely wife Gabriella, you know!), hogy 20 éve jó barátunkat, Mikit ilyen nagy megtiszteltetés érte! – A szerk.

lukacsmiklos-mta-01.jpg

Október 13-án Lukács Miklós megtartotta a székfoglaló előadását a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermében. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia történetében kivételes pillanat, hogy zeneművészetben a jazz is érintetté válik Lukács Miklóst rendes akadémiai taggá jelölése által.

„Mindent és bármit játszik, csak kellőképpen jó zene legyen." – mondta Ferencz Győző a bevezetőben. Ezt reprezentálta Lukács Miklós a székfoglaló koncertjén is, melyet három részre osztott. Mielőtt hangszerét megszólaltatta volna, szóban összefoglalta a „Kompozíció - Improvizáció” lényegét, témáját. Elhangzott, hogy az improvizáció a pillanat kompozíciója, ugyanakkor tudatosan megfogalmazott kompozíció is egyben. A gondolat mindig megelőzi a „játszó kezet". Majd a legizgalmasabb, leggyönyörűbb interpretációja következett, melyben két Kurtág György darab közé helyezett Bach művet egyedi, „Lukács Miklósos" átvezetéssel egy önálló művé illesztett össze.

lukacsmiklos-mta-02.jpg

A második blokkban könnyűzenei művek jazz-átírásai következtek. Végül egy saját mű adta a csúcspontot. A visszafogott, fegyelmezett közönség a jazzkoncerteken megszokott ovációban tört ki, feltehetőleg a Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermek falai közt először.

lukacsmiklos-mta-03.jpg

A harmadik blokkban Lukács Miklós a közönséget bevonva kért a nézőktől két zenei hangot, egy hangnemet és egy hangulatot jelölő fogalmat. Így keletkezett a „Hajnali ébredés” kompozíciója c-moll hangnemben G és Esz' kulcshangjai köré. Ott és akkor, a pillanat kompozíciójaként, improvizálva. Az óriási taps után a hivatalos oklevélátadás ceremóniája is megtörtént.

lukacsmiklos-mta-04.jpg

lukacsmiklos-mta-05.jpg

Lukács Miklós a Facebook oldalán megtekinthető az oklevél és az alábbi bejegyzés is:

„Nagyon öröm számomra, hogy az esemény ilyen nagyszámú érdeklődést keltett.

Megtiszteltetés, hogy hamarosan olyan zeneszerzők, zeneművészek tagjai közé fogok tartozni, akiket nagyra tartok, becsülök és tisztelek!

Továbbra is teszem a dolgom, és minden erőmmel és tudásommal a magyar zeneművészetet szolgálom itthon és képviselem a nagyvilágban!"

lukacsmiklos-mta-06.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez