JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 07.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 2. rész: Cecil Taylor

1960. december 21-e (éppen idén lesz hatvan éve), New York City, A&R Studio: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a "Free Jazz - A Collective Improvisation" című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A sorozat minden hónap közepén megjelenő részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.

Hangszert a kézbe! - Az idei első interaktív hangszeres kiállítás helyszíne Hajdúnánás

A Hangszert a kézbe programsorozat célja, hogy a fiatalok előtt megnyissa a hangszeres zenélés kipróbálásának lehetőségét, közülük minél többeket vegyen rá a rendszeres muzsikálásra, a legtehetségesebbeket pedig a zenetanulásra. A 2017-ben indult programsorozat eddigi 38 állomásán több, mint 92 ezren próbálták ki a kiállított hangszereket.

Exkluzív interjú a 60 éves Csanyi Zoltánnal

Csanyi Zolit 1977-ben a Ki Mit Tud? egyik elődöntőjében láttam először a TV-ben. Mikor a riporter megkérdezte, hogy kik ők, Zoli a Fender Rhodes zongorája mögül ennyit válaszolt: „Mi vagyunk a rodesz együttes.” Sírva csapkodtam a térdemet a röhögéstől… Ti. a „rodesz” az, amikor az éttermi zenekar prímása körbe jár az asztaloknál a borravalóért. Aztán 1981-ben személyesen is megismerkedtünk, mikor a Kaszakő lemezét vették fel a Magyar Rádió 8. stúdiójában. Azóta elfutott közel 40 év!

Az idei jazz Grammy-díjasok – Randy Brecker

Randy Brecker neve fogalom a jazz világában. Több mint öt évtizede a pályán van, annak is a csúcsán. Olyan első osztályú muzsikusról van szó, aki trombita és szárnykürt játékával több száz lemezen hagyott nyomot műfaji korlátok nélkül. Játszott az Art Blakey’s Jazz Messengers, a Blood, Sweat and Tears együttesekben, Jaco Pastorius, Frank Zappa, Frank Sinatra, Stevie Wonder, Bruce Springsteen oldalán, és ezer másik, nem kevésbé jelentős produkcióban.

Jazz Showcase 2020 a Müpa-ban

Az idén 13. alkalommal megrendezésre került Jazz Showcase a Müpa-ban. A kissé módosított lebonyolításból és a korábbi kezdésből következően komoly álló- és ülőképességgel kell rendelkeznie annak, aki három egymást követő délutánon háromtól kb. negyed nyolcig minden fellépőt meg szándékozik hallgatni. Azoknak, akik még az esti nagykoncertekre is kíváncsiak, a hazamenetel időpontja este 10 körül van.

„Zene az időtlen percek magányából”, avagy Lukács Miklós a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Valentin-napi Jazzantion acapella koncert a BJC-ben

Idén a tizennegyedikék fontosak!
Ki tudja, talán éppen azért, mert 15 évesek leszünk novemberben, idén az év tizenkét hónapjából már most látjuk, hogy legalább négyben színpadon leszünk 14-én! Január 14-én a Háló Jazz Klub vendégei voltunk (és elmeséltük, hogyan alakult meg a Jazzation a tajvani tengerparton), február 14-én a Harmónia Jazzműhely meghívásának teszünk eleget. (- Pont február 14-én?... - Igen!)

Lyle Mays halálára

A tegnapi napon, 66 éves korában egy hosszú visszatérő betegséggel folytatott csata után Los Angeles városában elhunyt Lyle Mays zongorista-zeneszerző.

My interview with Lyle Mays at Rosenstein’s (1998. április 27.)

2020. február 10-én 66 éves korában elhunyt Lyle Mays. Erről szegedi tudósítónktól, Simády Bélától szereztem tudomást. Egyből eszembe jutott, hogy 1998 tavaszán a Pat Metheny Group Budapestre érkezett az 1997 őszén megjelent „Imaginady Day” CD-jük európai turnéja során. Kaszás Feri barátom (Warner Brothers Hungary) elintézte, hogy 1 nappal a koncert előtt a sajtó képviselői (én akkor a Bartók Rádió jazz szerkesztője voltam) a Rosenstein Étterem különtermében faggathassák az együttes tagjait. Talán mondanom sem kell, mindenki Pat-re volt kíváncsi. Én viszont kihasználva ezt meginterjúvoltam az együttes tagjai közül a dobos Paul Wertico-t, az énekes Mark Ledford-ot, és Pat Metheny állandó szerzőtársát, Lyle Mays-t. Ez utóbbi olvashatják!

Exkluzív interjú a friss grazi diplomás Gyárfás Péterrel

Pétert jó pár évvel ezelőtt láttam-hallottam játszani a Bartók jazzkonzi egyik vizsgakoncertjén. Utána mondtam is az apjának, Gyárfás Istvánnak: „Erre a fiadra is nagyon büszke lehetsz Gyafikám!”.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések