JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 07.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Nem hagyományos perspektívából - A Budapest Jazz Orchestra koncertje Tóth Verával

Bár már egy ideje terveztem, hogy beszerzem a jegyemet, mégis 1 órával a kezdés előtt még csak várólistás voltam. A friss, ropogós jeggyel a kezemben még gyorsan hazaugrottam a téli túrafelszerelésemet valamilyen normál öltözékre cserélni, így sikeresen el is késtem a koncertről. Szerencsémre! Ugyanis nemcsak Kovács Linda szenzációs szerzői estjén, de a Budapest Jazz Orchestra mostani, Tóth Verával közös programján is sikerült az „élre ugranom”. (Akkor a karmester - Fenyvesi Marci - bal kezénél ültem, most még előrébb, a szaxofonsorral egyvonalban.)

A mi standard-jeink, avagy Csikós József zongorista a JazzKarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Hét év után ismét a MüPa vendége volt Dianne Reeves, a rangidős nagy amerikai díva

A tengersok kitűnő amerikai énekesnő között is kiemelkedően fontos Ms. Reeves művészi tevékenysége. Napjainkban leginkább ő képviseli azt a vonalat, amely akár több műfaj legkiemelkedőbb énekeseinek hagyományait folytatja. Jazz-béli példaképei között ugyan Sarah Vaughan-t és Dinah Washington-t szokták megnevezni, de számos más irányzatban is otthonosan mozog: a pop, az R&B, a soul és a latin, a gospel és az angolszász folklór darabjait egyaránt szívesen énekli. Születésének időpontja pedig minden magyar szívét – függetlenül attól, hogy jazzbarát-e vagy sem – melengetheti: 1956. október 23.

A Studio 11 Ensemble Majsai Gáborral az élén - Talán a tűzoltóparancsnok még épp befért volna a koncertre

Tóth Gyula – gitár, zenekarvezető, Barbinek Gábor - harsona, Ducsai Szabolcs – trombita, Csejtei Ákos - szaxofon, Kalmusz Pál - szaxofon, Nagy Balázs - szaxofon, Rátonyi Róbert - zongora. Ők voltak a szombati Budapest Jazz Club nagytermében tartott frenetikus hangulatú, teltházas koncert főszereplői. No meg a további zenei hangok/tagok, akiknek a nagyszerű összhangzást köszönhetjük: Boegán Péter - dobok, Koloncsák Zsolt - billentyűs hangszerek, Magyar Ferenc - trombita, Takács Donát - basszusgitár, Zsoldos Béla - ütőhangszerek. És a sztárvendég: Majsai Gábor – ének.

Juhász Gábor 50 a Fonóban – A Wagner-család szemével

Szombaton este –dacolva a meteorológiai előrejelzésekkel- a Gödi Jazz Napok főszervezője, Wagner László és budapesti egyetemista lánya, Sára elugrott a Fonó Budai Zeneházba, hogy egy forró hangulatú estén ünnepelje Juhász Gábort! – A szerk.

(Majdnem) Jazz a Márványteremben – „A hangzáskultúra napja” – A Szakcsi Quartet a Magyar Rádió 22. stúdiójában (1995. augusztus 16.)

Habár a Jazz a Márványteremben sorozatom eddigi 58 része + a Pollack téri „Zene Világnapja” + a Garrison Fewell-Laszlo Gardony Duo (USA) (6. stúdió) + a Tony Lakatos All-Stars (22. stúdió) elé leírtam, hogy milyen áskálódás folyt a „Jazz a Márványteremben” sorozatom ellen a „so called” komolyzenei és könnyűzenei szerkesztők részéről, azt nem tudták megakadályozni, hogy a külföldön élő magyarokkal –Laszlo Gardony (Gárdonyi László) (USA), Tony Lakatos (Lakatos Antal) (Deutschland)- a nyári szünetben ne rendezzem meg az augusztus elejére féléve betervezett és szerződéssel lekötött egy-egy koncertet!

A Hajdu Klára Quartet a Jókai Klubban

Március 9-én az idén tíz esztendős Hajdu Klára Kvartett volt a Jókai Klub vendége. A koncert gerincét a Chet Baker tribute-lemezük dalai adták, de felcsendültek saját kompozíciók és más standard-ek is.

Vidéki Jazzarcok – Teremi Nóra (Debrecen)

Nórával a mostani együtt munkálkodás előtt kb. egyszer találkoztam a MODEM udvarán, mikor is 2011-ben, a 40. Debreceni Jazz Napok hathelyszínes jubileumi jazzfergetegén engem kértek fel műsorvezetőnek.

Ma lenne 60 éves Füsti Balogh Gábor

1958. március 17-én Budapesten született az 1970-es évek második felének és a 80-as évek elejének egyik legjelentősebb magyar jazz zongoristája. Sajnos, már 30 éve nincs közöttünk…

A 10 éves Bass Loco sztorija

Alább a tizedik születésnap alkalmából a zenekarvezető meséli el, hogy mi történt velük születésüktől fogva! – A szerk.

Blue Note az Opusban, avagy a Pataj György Quintet fergeteges koncertje március idusán

A sokak által (ezek közé számít e sorok írója is) igen nagyra tartott hard bop (a műfaj legszélesebb körben játszott, és legidőállóbb stílusirányzata) legkiválóbb hazai művelője Pataj Gyuri ötös formációja. Aki kicsit is figyeli a honlapunkon megjelent koncertbeszámolóimat, az könnyen megállapíthatta, hogy jómagam, ha nem is minden alkalommal, de a lehető leggyakrabban ott vagyok koncertjeiken. Így volt ez nemzeti ünnepünk előestéjén is, és már hetekkel korábban lekötöttem a pódium közvetlen közelében lévő asztalt erre az ünnepi alkalomra.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések