JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az Elek István Trio és vendégei a BJC-ben

A legfontosabbal kezdem: Elek Pista kapta az idei Szabó Gábor-díjat, hozzáteszem nagyon megérdemelten. Ennek a koncertbeszámolónak nem lehet feladata a díjazott érdemeinek felsorolása, de aki kicsit is ismeri Pista évtizedek óta tartó tevékenységét, bátran állíthatja, hogy ezt a díjat ebben az évben tényleg az kapta, aki maximálisan kiérdemelte.

A Ludányi Quartet Tarjánban

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál „kihelyezett” műsoraként a Ludányi Quartet koncertjét hallhatta a jó néhány tatabányai jazzrajongóval megerősített szép számú tarjáni közönség, így aztán Tomi elég széles körben ünnepelhette születésnapját, bár az ajándékot inkább mi, nézők/hallgatók kaptuk.

Miből lesz az örömzene?

…azért odáig el kell jutni (Aristoteles)
tanulással (hofi)

Vidéki Jazzarcok – Szalai Tünde (Balatonboglár)

Tücsivel érdekes körülmények között ismerkedtem meg. Lehetett úgy 2001 tavasza, mikor is egy számomra addig ismeretlen hölgy felhívott a Bartók rádiós irodámban. Illedelmesen bemutatkozott, majd mondta, hogy személyesen szeretne velem találkozni, de nem a rádióban… Hűha, gondoltam ennek fele sem tréfa! Még arra is emlékszem, hogy a Corvin Áruház oldalában akkor még üzemelő kis presszó teraszára invitált. Kiderült, hogy balatonboglári és egy fővárosi kulturális szervezői tanfolyamra jár, mert előző évben jazzklubot indított, majd az év nyarán útjára indította a „Jazz és a Bor fesztiválja” sorozatot. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az idei lesz a XIX-ik…) Attól kezdve 2010-ig minden évben előzetes riportot készítettem a Bartók Rádióban Tücsivel a fesztiváljáról. S miután nyugdíjba vonultam és 2011. március 1-én elindítottam a www.jazzma.hu-t, itt is rendszeresen beszámolok áldásos tevékenységéről!

Cseh Péter a Little Jazz Pub-ban

A havi rendszerességgel, rendkívül színvonalas jazzkoncerteket bemutató solymári Little Jazz Pub márciusi vendége Cseh Péter gitáros volt. Márkus Tibor művészeti vezetésével és zenekara, az Equinox kíséretében (ebben az esetben trió felállásban: Csuhaj Barna Tibor – bőgő, Jeszenszky György – dob és Márkus Tibor – zongora) mindig rendkívül tehetséges fiatalok, vagy már jól ismert zenészek örömzenélnek a remek akusztikájú kis pincehelyiségben.

Tördelős - a galériáról

2018. március 23-a, este 8 óra Budapest Music Center, Opus Jazz Club.
Dresch Quartet: Dresch Mihály - tenorszaxofon, fuhun; Lukács Miklós - cimbalom; Gyányi Marcell - bőgő; Baló István - dob.
Aki már járt a klubban, tudhatja, hogy más lent lenni, mint fent. Meglepetés: némi szervezési probléma miatt csak fent, a galérián kaptunk asztalt - de nem bánjuk! A teljes teltházas koncert "mindenért" kárpótolt!

Exkluzív interjú Varga Bendegúzzal

Bendegúzt viszonylag későn, 30-as évei elején egy tanszaki vizsgán hallottam először dobolni. Majd ott voltam 2007 őszén a Magyar Jazz Szövetség által szervezett Jazz Combo Verseny döntőjén, amit a Fenyvesi Márton Trió nyert meg, amiben Bendegúz volt a dobos. Az eredményhirdetés után rögtön meghívtam őket a Jazz a Márványteremben sorozatomba. 2008. január 18-án léptek fel a Magyar Rádió Marble Hall-jában. De „rest is history”, ahogy „Fish & Chips”-ék mondják…

A Karosi Júlia Quartet Gershwin-nel Nagykanizsán

A nagykanizsai Tavaszi Fesztivál jazzprogramként a budapesti énekesnő, Karosi Júlia Gershwin-műsorát hívta meg. A kvartettben Karosi Júlia énekelt, Tálas Áron zongorázott, Fonay Tibor bőgőzött (mert a KJQ eredeti bőgőse, Bögöthy Ádám Budapesten az Opus Jazz Clubban lépett fel a MAO Nonet-tel…), és végül, de nem utolsó sorban Julika férje, Varga Bendegúz dobolt. Sőt, ahogy a telefonba Mikola Marika elárulta nekem, nagyon jóhangulatú volt a hangverseny. Julika a ráadás számban megénekeltette a közönséget.
A tegnap esti teltházas koncertről helyi tudósítónk, Goór Gábor küldött fotóriportot! – A szerk.

Cool jazz – Miles Davis és Gil Evans közös gyermeke

Az utóbbi időben egy várakozással teli program előtt már előre feljegyzek pár gondolatot, mert mire a beszámoló tényleges elkészítéséhez érek, biztosan elfelejtenék jó pár szerintem fontos, vagy épp nem annyira fontos, de számomra érdekes dolgot.

Jazz Mecénás Díj – 2018

A Magyar Jazz Szövetség vezetősége a beérkezett javaslatok alapján márciusi ülésén döntött az idei Jazz Mecénás Díjak odaítéléséről.

Play must go on!

Az indítás nem a legjobb. A Rómer Jazz Klub háziasszonya bejelenti, hogy a tervezett koncert egyik fellépője betegség miatt nem tudott eljönni. Adódik most már a kérdés, ki tudja pótolni Szakcsi Lakatost? Talán a legjobb megoldást találták ki: egy másik Szakcsi Lakatos, a fia Róbert. Ismerjük őt, a klasszikus zenében és jazzben bázeli tanulmányai óta egyaránt otthonosan mozgó zongoristáról van szó.

Juhász Gábor Quartet - Lemezbemutató koncert

Mindenki képzelje maga elé, ahogy szép csendben, a tavaszi időben kiül a kertjébe, egy kellemes, napsütéses délutánon. Körbenéz, elmélázik, kicsit alaposabban megnézi a környezetét, és ide-oda cikázik a figyelme a kertben található dolgok között. Ha ez megvan, tegye be a lemezjátszóba Juhász Gábor zenekarának legújabb lemezét, vagy menjen el egy lemezbemutató koncertre, mint ahogyan mi is tettük szerda este…

Richter Ambrus jazz dobos a BJC színpadán

A Magyar Jazzszövetség 2018-ra is meghirdette tehetségkutató versengését. „Az év fiatal jazz-zenésze” cím közönségdíjasa, a dobos Richter Ambrus lépett színpadra a Budapest Jazz Club-ban március 19-én, hétfőn este.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések