JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Gáspár Károly jazz zongorista, előadóművész a Heti Jazz-ben

A Heti Jazz egy heti rendszerességgel jelentkező beszélgetős műsor sok zenével, a Heti TV-ben. Minden kedden 21:25-kor kerül adásba, csütörtökön 21:45-kor és pénteken 17:15-kor ismétlik.
Felkérésre én, Gayer Ferenc vállaltam a szerkesztést és a műsorvezetést. Vendégeim a magyar jazz kiemelkedő művészei, újságírók, szervezők - „minden, ami jazz”.

Több stílusban csillogtak a Fekete Gyémántok a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon

Hagyomány, hogy az ismét Black Diamond Big Band néven működő Tatabánya Big Band fellép a Tatabányai Tavaszi Fesztiválon, immár több éve A Vértes Agórájában. Az is hagyomány, hogy a Ludányi Tamás vezetésével és a friss Szabó Gábor-díjas Elek István művészeti vezetésével működő zenekar vendégeket hív a tavaszi koncertjére. Ezúttal a zongorán Oláh Kálmán, a vendégénekes szerepében pedig Gájer Bálint fokozta a hangulatot. Részben a vendégművészek miatt is, a repertoár évről évre, illetve koncertről koncertre nagyrészt megújul, így mindig érdemes és sohasem unalmas meghallgatni a BDBB-t.

Talpra (jazz)magyar!

Nemzeti ünnepünk alkalmából az 1983 óta Boston-ban élő Laszlo Gardony (Gárdonyi László) az 1848-as forradalom ihlette „Revolution” című témájával köszöntöm a JazzMa.hu valamennyi olvasóját!

Goldmund, avagy Varga Bendegúz a JazzKarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Újra hazai pályán játszott a Németh Ferenc Trio

A Németh Ferenc Trio Olaszországban indult európai mini turnéja során szombaton a Budapest Jazz Clubban lépett fel. New York-ban élő dobosunk csaknem négy éve járt utoljára a Hollán Ernő utcában, akkor László Attila hívta meg egy rövid koncerttel egybekötött kurzusra, ahol a Yellowjackets két alapítója, Russell Ferrante és Jimmy Haslip a magyar duóval játszott. Németh Feri most saját, új triójával tért vissza, amelyben az amerikai Greg Tardy szaxofonozik és Oláh Tzumo Árpád billentyűs hangszereken játszik. Az új triót ebben a felállásban tavaly novemberben a K11-ben láthatták először a jazz szerelmesei, erről készült beszámolóm egyik képét használta a BJC is online programajánlójában.

Cintia varázsa

Pénteken a K11-ben lépett fel Horváth Cintia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tavaly végzett jazzének szakos hallgatója saját, még az egyetemi évek alatt évfolyamtársaiból alakult zenekarával. Szaxofonon Vidákovich Izsák, gitáron Várvölgyi Szabolcs, bőgőn Dénes Ábel, és a dobokon Kárpáti Benedek játszott.

(Majdnem) Jazz a Márványteremben – A Lakatos Antal All-Stars a Magyar Rádió 22. stúdiójában (1995. augusztus 9.)

Habár a Jazz a Márványteremben sorozatom eddigi 58 része + a Pollack téri „Zene Világnapja” + a Garrison Fewell-Laszlo Gardony Duo (USA) (6. stúdió) elé leírtam, hogy milyen áskálódás folyt a „Jazz a Márványteremben” sorozatom ellen a „so called” komolyzenei és könnyűzenei szerkesztők részéről, azt nem tudták megakadályozni, hogy a külföldön élő magyarokkal –Laszlo Gardony (Gárdonyi László) (USA), Tony Lakatos (Lakatos Antal) (Deutschland)- a nyári szünetben ne rendezzem meg az augusztus elejére féléve betervezett és szerződéssel lekötött egy-egy koncertet! Igaz, ez utóbbit a 22. stúdióban.

Rebekka Bakken, Burghof, Lorrach, Németország

Avagy: "Norvégia válasza Joni Mitchell-re." Rebekka Bakken lemezeit a jazz kategóriában (is) jegyzik, jazz-label-eknél (is) jelenteti meg őket, jazz-klubokban és jazz-fesztiválokon (is) fel szokott lépni, jazz-zenészekkel (is) készít felvételeket (Julia Hülsmann, Wolfgang Muthspiel...), de mégsem jazz, amit előad. Joni Mitchell is, egyik időszakában, körülvette magát jazz-zenészekkel (Metheny, Brecker, Pastorius...), de attól maga a zene még nem lett jazz. Tulajdonképpen Rebekka saját maga is, az egyik interjújában azt nyilatkozta: "nekem tulajdonképpen fogalmam sincs a jazz-ről". (Ezzel a kijelentéssel tökéletesen egyet tudunk érteni.)

A Barabás Lőrinc Quartet lemezbemutató koncertje Debrecenben

Kedves Jazzbarátok! Figyelmükbe ajánljuk a debreceni Nagyerdei Víztorony és a Jazzbarátok Köre közös programját: Barabás Lőrinc Quartet lemezbemutató koncert - 2018. március 13. kedd 20h - Nagyerdei Víztorony - Debrecen, Pallagi út 7.

CRIMSON KIRÁLY UDVARÁBAN

Csütörtökön egy rendhagyónak mondható koncertre került sor a jazz egyik fellegvárában. Ezúttal nem a jazz világában jegyzett zenészek alkotta trió, a Stick Men lépett a Budapest Jazz Club színpadára. A 2007-ben alakult háromtagú zenekar „húzónevei”, az elsősorban basszusgitárosként ismert Tony Levin, és a dobos, Pat Mastelotto, leginkább ugyanis a legendás King Crimson együttesben szerzett hírnevet. A gitáros Markus Reuter 2010-ben lépett Michael Bernier helyére, azóta a felállás változatlan. Március elsején indultak európai turnéjukra, és egészen a hónap végéig minden nap más-más városban léptek, illetve lépnek majd fel. Hozzánk Bécsből érkeztek, ahol a „Porgy & Bess” klubban játszottak (előtte két nappal a milánói „Blue Note” vendégei voltak), tőlünk Szlovákia felé vették az irányt, pénteken már a vágújhelyi „Blue Note” klub volt a következő helyszín.

Szeretem a finom zenét. Ez az volt. Bravó!

Pár hete már hallottam a JaMese (ejtsük így: Dzsamese) zenekart egy 30 perces program erejéig. Ezúttal főműsoridőben szólt a banda csütörtökön a BMC jazz klubjában.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések