JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Ennyi bé betűt egy zenekar nevében...

Azon gondolkodtam, hogy a "Kék a kökény recece", vagy a "Budafok Big Band Bb búrkiflivel" elmés címen jelenjen-e meg ez a beszámoló. Aztán eszembe jutott az Úr, aki megteremté Ádámot, majd viszonylag rövid idő elteltével lett egy jobb ötlete. Aztán vége lett a koncertnek és egy újabb gondolatmenetet kellett kitalálnom... De egyelőre menjünk vissza a 2018. május 18-i, péntek esti kezdéshez.

Lírai évadbúcsú Solymáron

A 16. évadát zárta tegnap a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház jazzklubja. A Little Jazz Pub Márkus Tibor Erkel-díjas zongoraművész, tanár művészeti vezetésével havi rendszerességgel működik. A házigazda Equinox zenekar most duó formátumra csökkent, MárkusTibor – zongora és Jeszenszky György – dob kíséretével Palágyi Ildikó énekes és Bartók Vince basszusgitáros volt a két vendégmuzsikus. A két nagyon szimpatikus fiatal a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem idén diplomázó hallgatói. Ildikó már szerzői lemezzel is rendelkezik, amit csak saját kompozíciókkal Indigó néven jegyez, és ebben az évben jelent meg "Salt" címmel. A lemez és az Indigó projekt basszusgitárosa Bartók Vince, akiről már Ildikóhoz/Indigóhoz hasonlóan sok dícsérő sor jelent meg a jazzma.hu-n, most letették névjegyüket a tegnapi fellépéssel is.

DOBOSGÁLA HUSZONHARMADSZOR!

Jobban örültem volna, ha ezt a cikket más írja a rendezvényemről, hogy a saját ló dícséretét elkerüljük, dehát nem akadt más, a ló pedig valamiért olyan jól futott, hogy bárkitől megérdemli az elismerést.

A Flight Modus az Opus Jazz Clubban – Szabó László (Tatabánya) fotóriportja

Az éjjel az alábbi levelet kaptam Szabó Laci barátomtól: „Szia Robi! Ez történt tegnap este... Képek szöveg nélkül. Az Opusban Repülő Módban néztünk-hallgattunk meg egy koncertet. XXII. századi zene. Fenyvesi Márton - gitár, Fonay Tibor - basszusgitár, Tálas Áron - dob. Sajnos, az írástudók ledermedtek, így ezúttal be kell érned a képeimmel. Üdv: Laci” – A szerk.

A szív sorsa – új magyar könyv a jazzről

Magyarországi jazzkörökben jól ismert a szerbiai Magyarkanizsán élő és alkotó Bicskei Zoltán neve. A filmrendezőként és grafikusként a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának választott, idén hatvan éves művész hosszú éveken át volt az újvidéki jazznapok szervezője, az Új Symposion folyóirat zenei rovatának vezetője, majd a magyarkanizsai jazzfesztivál igazgatója. Jazzről szóló írásai többek között a legendás győri Jazzstúdium oldalain jelentek meg, és most már könyvbe gyűjtve is olvashatók. A Magyar Művészeti Akadémia Budapest, Kecske utca 25. alatti művészeti szalonjában május 16-án mutatta be A Szív sorsa (A jazz és mi) című gyűjteményes kötetét, amelyet saját grafikái és Dormán László fotói illusztrálnak.

Újabb világsztárral koncertezik a Jazzation!

A tízszszeres Grammy-díjas Bobby McFerrin után együttesünk a világhírű svéd acapella csapatot, a The Real Group-ot látja vendégül. A pünkösdi hétvégén háromszor is színpadra állunk együtt:
2018. május 18-án pénteken 20:00-kor a III. Budapesti Nemzetközi Kórusünnep Nyitókoncertjén a Müpában (itt csak beköszönünk)
2018. május 19-én szombaton 19:30-kor a Budapesti Kongresszusi Központban "Magic of Acapella": Real Group + Jazzation + Sjaella
2018. május 20-án Pünkösdvasárnap 19:00-kor a pécsi Kodály Központban The Real Group + Jazzation grand final

Villanófény és Medvetánc

A Tatabányai DzsesSzerda koncert sorozat 65-ik, egyben szezonzáró estjének vendége a Barabás Lőrinc Quartet volt, főképp egy helyi műfajkedvelő lelkes támogató gesztusának köszönhetően. A bevezetőben a szervezők egyike, Pleier Tamás illően megemlékezett a nemrég váratlanul az égi koncertmezőkre távozott újságíróról, Veizer Tamásról ki a jazzz helyi eseményeiről a sajtóban évtizedek óta híven tudósított.

Szuper produkció Yokohama-ban - Hidenobu

Bemutatkozik kanadai-magyar tudósítónk, Wittek József! Józsi tegnap délelőtt felhívott Japánból telefonon, hogy Évával (felesége!) meglátogatták a fiukat (Józsika) Yokohama-ban, és este leugranak az egyik helyi jazzklubba, mert nagyon jónak ígérkezik egy fúziós koncert! Amikor Józsi elmesélte, hogy ez tulajdonképpen egy japán Steps Ahead Tribute Band, azonnal mondtam neki, épp itt az ideje, hogy megírja élete első koncertbeszámolóját! Oszt máris itten van!– A szerk.

Határátlépés; avagy -az Eastern Boundary Quartet képviseletében- Bágyi Balázs a Jazzkarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

JANIS IN JAZZ

Pénteken az egykori Gödör klub kényszerű átköltözései után nyár végéig biztos megmaradó szegletében, az „emeleti Nyolc Tízben” mutatta be „Bar’standards” címmel új, jórészt jazz és blues standard feldolgozásokból válogatott műsorát az X Faktorban öt éve végül második helyet szerző Krasznai Tünde Kóródi Péter avatott (a hely adottságaiból eredően elektromos) zongorakíséretével.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések