JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

20 éve történt (1999) – Weisz Gábor

1999. május 14-én volt az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek (ilyen sorrendben játszottak és ilyen helyezéseket értek el: Zana Zoltán - I. helyezett, Kollmann Gábor - III. helyezett, Klemm Ádám – Legjobb határon túli magyar, Hangya Nagy József – II. helyezett, Bunford Gábor – Legjobb határon túli magyar, Weisz Gábor, Bacsó Kristóf – I. helyezett) az alábbi kérdéseket teszem fel:

Little Havana; avagy Romhányi Áron a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016. májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A Szandai Mátyás Quartet lemezbemutatója az Uránia Dísztermében – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2019

A Notre Dame székesegyház tragikus lángolásának híre után tegnap végre valami jó is érkezett hozzánk Párizsból. Pontosabban valaki, ugyanis Szandai Mátyás bőgős, aki az utóbbi időben a francia fővárosba helyezte át székhelyét, most ismét hazatért, hogy a budapesti közönséget is megörvendeztesse. Egyben megmutatta nekünk, kikkel, és hogyan zenélt az utóbbi időben. A csapat tavaly nyáron vonult először stúdióba, hogy felvegyék első lemezüket, ami hamarosan megtalálható lesz a polcokon. Ennek az anyagát játszották a nagyérdeműnek, akik szinte teljesen megtöltötték ezt a csodálatos dísztermet.

Cully Jazz Fesztivál (2019. április 5-13.)

Cully városka Montreux-től fél órára van, és ugyancsak a Genfi tó partján fekszik. És immár 35 éve jazzfesztivált is rendez. Kínálja magát az összehasonlítás. Először is: az itteni program itt sokkal jazzesebb. Magyarul: itt jórészt „valódi” jazz van terítéken (nem úgy, mint Montreux-ben, ahol például a múlt héten kijött az idei program, és a jazz olyan nagyágyúi lépnek majd fel, mint Sting, Janet Jackson, Elton John, Joe Jackson, Joan Baez, Tom Jones, a Chemical Brothers és a ZZ Top...)

VÉGRE ITTHON!

A Budapest Jazz Club programjainak szertartásos böngészése során egyből csupa nagybetűvel írtam naptáramba a Harmónia Jazzműhely múlthét pénteki koncertnapját, a Pocsai Kriszta Quartet fellépését. Ahogy az eseményre kattintva az énekesnő új, saját kvartettjének névsora is megjelent, bejegyzésemet felkiáltójelekkel is kiemeltem, ugyanis az ajánlóban közétettek szerint Tóth Viktor szaxofonozik, Orbán György bőgőzik és Hodek Dávid dobol a zenekarban.
Hoppá, gondoltam magamban, ez igazi sztárcsapat, de megszólalt bennem a sportrajongó, vajon a markáns egyéniségű, „támadó” jazzt játszó Tóth-Hodek páros beállításával hogy alakul majd a csapat játékstílusa. A sok kérdőjel közül egy már a koncert előtt megoldódott, Kriszta Facebook üzenetében közölte ismerőseivel, hogy Hodek Dávid végül nem tud részt venni ezen a koncerten, és a gitáros ifj. Tóth István lesz a kvartett negyedik tagja. Újabb kérdőjel, és felkiáltó jel egyben. A válaszokat szerencsére a koncerten megkaptam.

Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató

Újra megrendezik Budapesten Magyarország egyik legnépszerűbb könnyűzenei versenyét, ezúttal Fülesbagoly Tehetségkutató Special néven. A korábbi elnevezés azért módosult, mert a zenei vetélkedő kiegészült egy networking tevékenységgel. Ennek értelmében a Kobuci Kertben június 9-én megrendezett döntőn a zeneipar számtalan területéről jelen lesznek szakemberek, hogy párbeszéd, együttműködés indulhasson köztük és a zenészek közt. A szervezők biztosítanak a zenekaroknak fesztiválos fellépéseket, sajtókampányt, stúdiózást, klipkészítést és játszást, rádiós jelenlétet és arculattervezést is.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések