JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - augusztus 18.2018. augusztus 19.
RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

JazzUp

JazzUp – Kész Petra

Kész Petrát (1992) talán másfél-két éve ismerem. Bíztatásomra jelentkezett tavaly tavasszal az I. Ihaj-Fuhun Ethno Jazz Tehetségkutató Versenyre (Zsámbék). Most, hogy felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékére, gondoltam, bemutatom őt a nagy nyilvánosságnak is.

JazzUp - Dr. Szeder Balázs

Szeder Balázs (1980) nevét már több esztendeje ismerem, hisz az elmúlt évek Jazzy Dalversenyeire beküldött demókon sokszor olvashattam.

JazzUp – Kiss Flóra

Március 13-án az Opus Jazz Clubban hallottam először énekelni a 23 éves Kiss Flórát. Az első szám közben azt mondtam magamnak, hűha! És mivel nem vagyok egy tétovázó ember, így március 14-én már el is készítettem vele élete első interjúját.

JazzUp – ifj. Jónás Rezső

A márcus 8-tól 10-ig tartó hétvégét a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… A fiúk közül harmadik delikvensünk a 14 éves budapesti zongorista, Jónás Rezső, aki az un. „I. korosztály”-ban (kezdők) lett második helyezett.

JazzUp – Berki Martin

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. A fiúk közül második delikvensünk a lassan 17 éves budapesti zongorista, Berki Martin, aki az un. „I. korosztály”-ban (kezdők) lett megosztott harmadik helyezett.

JazzUp – Molnár Enikő

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. Mai delikvensünk a lassan (április 26.) 19 éves budapesti énekes lány, Molnár Eikő, aki az un. „II. korosztály”-ban (haladók) lett harmadik. Nálam összesítésben második…

JazzUp – Zelencsuk Gréta

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Mai delikvensünk mindenképpen „kakukktojás”-nak számít… Hisz az énekesnők un. „I. korosztályában” (kezdők) szerepelt, miközben nyáron már 30 éves lesz… Ráadásul a zsűri a kezdők között megosztott második helyet adott neki. Zelencsuk Gréta (hisz róla van szó) nálam abszolút értelemben harmadik lett.

JazzUp – Zsula Rebeka

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Az elmúlt napokban a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat mutattam be Önöknek. Most pedig következnek azok, akik nálam értek el helyezést… Nálam az énekesnők versenyét egy 21 éves tatabányai lány, Zsula Rebeka nyerte.

JazzUp – Mágedli Maja

A múlt hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. Második delikvensünk az alig 17 éves szombathelyi énekes lány, Mágedli Maja, aki az un. „I. korosztály”-ban (kezdők) lett első.

JazzUp - Hervoly Renáta

A hétvégét (márcus 8-tól 10-ig) a csepeli Egressy Béni országos jazzkonzi versenyén töltöttem. Mindig is a fiatalokat támogató (egyre ritkább…) emberek közé tartoztam. Így nagy öröm volt számomra ez a három nap. Ti. több olyan 20 év körüli, vagy még annál is fiatalabb tehetséget fedeztem el, akikről előtte még csak nem is hallottam… Először a zsűri (elnök: Borbély Mihály, tagok: Binder Károly, Berki Tamás) által első helyezettnek ítélt lányokat és fiúkat mutatom be Önöknek. Első delikvensünk a 22 éves budapesti énekes lány, Hervoly Renáta, aki az un. „II. korosztály”-ban (haladók) lett első.

JazzUp – Fenyvesi Márton

Marcit először öt-hat éve láttam a Nyitott Műhely kedd esti tehetségbörzéjén. Akkor még érződött rajta Pat Metheny hatása. Alább ugyan kiderül, hogy kételyei vannak, szerintem egyértelműen ő ma a legjobb és leginvenciózusabb gitáros hazánkban. Már nem sokáig…

JazzUp – Nyírő Áron

Nyírő Áron híre csak tavaly jutott el hozzám a Miegymás körüli lányok (Szabó Gabika, Kertész Erika) révén. Aztán novemberi BJC-s koncertjük után odamentem hozzá és parancsba adtam neki, hogy jelentkezzen a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatóra!

JazzUp – Munkácsy Eszter

Esztert akkor láttam életemben először, mikor a Jazztanszék Masters végzőseinek diploma koncertjét konferálta a BJC-ben. A látvány sem volt semmi, de amikor a hangját meghallottam, megállapítottam, Pocsai Kriszta óta nem hallottam ilyen „velvet voice”-ot.

JazzUp – Az Orszáczky Jackie-díjas Király Martina

Annak idején, 2000 őszén Márkus Tibor a „Postás” akkori jazztanszakának vezetője ajánlotta figyelmembe Martinát. Mivel azonban 64-en (hatvannégy!) jelentkeztek a versenyre, így tökre kiment a fejemből. Aztán a zsűri (Bontovics Kati elnökasszony, Tisza Bea és Winand Gábor, valamint a Magyar Jazz Szövetség akkori elnöke, László Attila) kiválasztotta a négy elődöntőbe bejutott 16 versenyzőt, s Martina még ott is szerepelt a listán. Aztán 11 éve és két és fél hónapja, rögtön az első elődöntőben meghökkentett extravagáns színpadi jelenlétével: ti. a kísérő trió (Oláh Cumó Árpád-Barcza Horváth József-Mohay András) felé fordulva, a közönségnek háttal énekelt. Ilyent életemben akkor láttam másodszor. Az első Miles Davis volt 1991 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban.

JazzUp – Benkó Ákos, a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Verseny győztese

A szlovákiai magyar fiút 2008. január 4-én léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyének II. helyezettjével, az Ávéd János Quartet-tel. De számtalan más formációban láttam itt-ott játszani. Mint például a 2009-es Zsámbék Jazz Open záróestjén, a „Szaxofon-orgián”, ahol két fiatal tehetséggel, Molnár Sándorral és Borbély Miklóssal szerepelt. Oszt, az idén február végén, azaz két és fél hete ő nyerte meg a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Versenyt a Budapest Jazz Clubban.

JazzUp - Kovács Linda

Ma ünnepli 30. születésnapját az a különleges hangú és még különlegesebb önálló zenei világú énekesnő, aki szakszóval a „most underrated” kategóriába tartozik.

Jazz Up - Gayer Mátyás, a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató győztese

Fülöp Dóri a BJC egyik PR-osa elintézte, hogy két és fél nappal a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora tehetségkutató május 8-i döntője után, május 11-én délelőtt rohammal bevegyük a Kunigunda utcát. Így aztán Rafael Márió, Gayer Matyi és Pintér Peti élőben szórakoztatta az MTV1 nézőseregét. Miután Matyi lejátszotta a magáét a hallban készítettem vele az alábbi interjút.

Jazz Up - Balogh Tamás, a marosvásárhelyi győztes

A kistarcsai dobosból lett zongorista fiúval, Balogh Tamással (1993) életemben először 2011. április 17-én a Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató elődöntője előtt találkoztam. Aztán 1, azaz egy ponttal kiszorult a döntőből, pedig ahhoz képest, hogy csak augusztusban tölti be a 18-at, és alig két éve jazz zongorista, meghökkentően magas színvonalon játszott. Biztos vagyok benne, hogy még hallunk róla az elkövetkezendő években.

Jazz Up – Az Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjas Fábián Juli

Fábián Julira 2003-ban hívta fel a figyelmemet Gyárfás Pista. Aztán az év kora őszén (szeptember 26.) elhozta magával a Gyárfás Trió márványtermi koncertjére az akkor 23 éves énekesnőt, akinek dögös-négeres hangja meghökkentett. Arra pedig külön büszke vagyok, hogy alig két héttel az együttes megalakulása után nálam debütált a Fábián Juli Jazz Riff (2008. augusztus 29.)!

JazzUp - Birta Miki a balkezes csudagitáros

Birta Miklósra (1970) Babos Gyula tanár úr hívta fel a figyelmemet 1995-ben. Mondta, van egy olyan tanítványa a jazztanszakon, aki egészen különleges technikával játszik. És itt nem arra gondolt, hogy balkezes. Aztán, mikor 1995 tavaszán Jazz a Márványteremben sorozatom olyan sikeres lett, hogy aki nem ért oda háromnegyed hétre a hétkor kezdődő koncertre, az már nem fért be a teremben, akkor biza a fölém rendelt nagytudású vezetők egyszerűen berekesztették a szériát. Így aztán Aranyos Karcsi barátom jóvoltából a Honvéd Együttes Kerepesi úti Yellow Stúdiójában készíthettem felvételeket az általam kiválogatott főiskolai tehetségekkel (Birta Miki, Palotai Csabi, Sárik Peti, hogy csak néhányat említsek közülük). Mikinél nemcsak az volt a különlegesség, hogy balkezes, hanem az is, hogy a mű születésnapjának dátumai voltak a saját kompozícióinak a címei! Nem tudott számcímeket kitalálni... Miki szerintem még így 41 évesen is a „Nagyobb figyelmet érdemlő tehetség” (Talent Deserving Wider Recognition) kategóriába tartozik.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések