JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

JazzUp

JazzUp – Nyírő Áron

Nyírő Áron híre csak tavaly jutott el hozzám a Miegymás körüli lányok (Szabó Gabika, Kertész Erika) révén. Aztán novemberi BJC-s koncertjük után odamentem hozzá és parancsba adtam neki, hogy jelentkezzen a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutatóra!

JazzUp – Munkácsy Eszter

Esztert akkor láttam életemben először, mikor a Jazztanszék Masters végzőseinek diploma koncertjét konferálta a BJC-ben. A látvány sem volt semmi, de amikor a hangját meghallottam, megállapítottam, Pocsai Kriszta óta nem hallottam ilyen „velvet voice”-ot.

JazzUp – Az Orszáczky Jackie-díjas Király Martina

Annak idején, 2000 őszén Márkus Tibor a „Postás” akkori jazztanszakának vezetője ajánlotta figyelmembe Martinát. Mivel azonban 64-en (hatvannégy!) jelentkeztek a versenyre, így tökre kiment a fejemből. Aztán a zsűri (Bontovics Kati elnökasszony, Tisza Bea és Winand Gábor, valamint a Magyar Jazz Szövetség akkori elnöke, László Attila) kiválasztotta a négy elődöntőbe bejutott 16 versenyzőt, s Martina még ott is szerepelt a listán. Aztán 11 éve és két és fél hónapja, rögtön az első elődöntőben meghökkentett extravagáns színpadi jelenlétével: ti. a kísérő trió (Oláh Cumó Árpád-Barcza Horváth József-Mohay András) felé fordulva, a közönségnek háttal énekelt. Ilyent életemben akkor láttam másodszor. Az első Miles Davis volt 1991 tavaszán a Budapest Sportcsarnokban.

JazzUp – Benkó Ákos, a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Verseny győztese

A szlovákiai magyar fiút 2008. január 4-én léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban a Magyar Jazz Szövetség Jazz Combo Versenyének II. helyezettjével, az Ávéd János Quartet-tel. De számtalan más formációban láttam itt-ott játszani. Mint például a 2009-es Zsámbék Jazz Open záróestjén, a „Szaxofon-orgián”, ahol két fiatal tehetséggel, Molnár Sándorral és Borbély Miklóssal szerepelt. Oszt, az idén február végén, azaz két és fél hete ő nyerte meg a Jávori Vilmos Jazz Dob Tehetségkutató Versenyt a Budapest Jazz Clubban.

JazzUp - Kovács Linda

Ma ünnepli 30. születésnapját az a különleges hangú és még különlegesebb önálló zenei világú énekesnő, aki szakszóval a „most underrated” kategóriába tartozik.

Jazz Up - Gayer Mátyás, a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató győztese

Fülöp Dóri a BJC egyik PR-osa elintézte, hogy két és fél nappal a Balogh Csibe Jenő Jazz Zongora tehetségkutató május 8-i döntője után, május 11-én délelőtt rohammal bevegyük a Kunigunda utcát. Így aztán Rafael Márió, Gayer Matyi és Pintér Peti élőben szórakoztatta az MTV1 nézőseregét. Miután Matyi lejátszotta a magáét a hallban készítettem vele az alábbi interjút.

Jazz Up - Balogh Tamás, a marosvásárhelyi győztes

A kistarcsai dobosból lett zongorista fiúval, Balogh Tamással (1993) életemben először 2011. április 17-én a Balogh „Csibe” Jenő Jazz Zongora Tehetségkutató elődöntője előtt találkoztam. Aztán 1, azaz egy ponttal kiszorult a döntőből, pedig ahhoz képest, hogy csak augusztusban tölti be a 18-at, és alig két éve jazz zongorista, meghökkentően magas színvonalon játszott. Biztos vagyok benne, hogy még hallunk róla az elkövetkezendő években.

Jazz Up – Az Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjas Fábián Juli

Fábián Julira 2003-ban hívta fel a figyelmemet Gyárfás Pista. Aztán az év kora őszén (szeptember 26.) elhozta magával a Gyárfás Trió márványtermi koncertjére az akkor 23 éves énekesnőt, akinek dögös-négeres hangja meghökkentett. Arra pedig külön büszke vagyok, hogy alig két héttel az együttes megalakulása után nálam debütált a Fábián Juli Jazz Riff (2008. augusztus 29.)!

JazzUp - Birta Miki a balkezes csudagitáros

Birta Miklósra (1970) Babos Gyula tanár úr hívta fel a figyelmemet 1995-ben. Mondta, van egy olyan tanítványa a jazztanszakon, aki egészen különleges technikával játszik. És itt nem arra gondolt, hogy balkezes. Aztán, mikor 1995 tavaszán Jazz a Márványteremben sorozatom olyan sikeres lett, hogy aki nem ért oda háromnegyed hétre a hétkor kezdődő koncertre, az már nem fért be a teremben, akkor biza a fölém rendelt nagytudású vezetők egyszerűen berekesztették a szériát. Így aztán Aranyos Karcsi barátom jóvoltából a Honvéd Együttes Kerepesi úti Yellow Stúdiójában készíthettem felvételeket az általam kiválogatott főiskolai tehetségekkel (Birta Miki, Palotai Csabi, Sárik Peti, hogy csak néhányat említsek közülük). Mikinél nemcsak az volt a különlegesség, hogy balkezes, hanem az is, hogy a mű születésnapjának dátumai voltak a saját kompozícióinak a címei! Nem tudott számcímeket kitalálni... Miki szerintem még így 41 évesen is a „Nagyobb figyelmet érdemlő tehetség” (Talent Deserving Wider Recognition) kategóriába tartozik.

Újabb bejegyzések