JazzMa

Friss Hírek

Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

ÖSZTÖNDÍJASOK BESZÁMOLÓJA - CAFe Budapest 2018

A Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíj három idei nyertese, Bögöthy Ádám, Hofecker Dániel és Rafael Mário mutatta be a támogatás elnyerése óta megvalósított munkáit a Budapest Jazz Club és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programjában szereplő vasárnapi koncertjén. Este héttől mindhárom kimagasló tehetségű fiatal muzsikus saját zenekarával lépett fel.

MERÉSZ- SZABAD ZENÉK MEGHÖKKENTŐ CSOMAGOLÁSBAN

AZ ÁVÉD JÁNOS QUARTET ÉS AZ ESPACED FRAGMENTS JAZZ- KONCERTJEI A SÁRVÁRI NÁDASDY VÁR DÍSZTERMÉBEN

A vasi kisvárosban 2007 óta bejáratott sorozat, a Markó Péter művház- igazgatóhelyettes által szervezett, Valami jazz Sárváron péntek esti programjában egy előre tervezett, és egy „hirtelen beugró” együttes adott nem mindennap hallható koncertet. A legkisebb közös többszörös a free-jazz kategóriájába tartozó zenei irányzat volt, melynek alkotásaiban mindkét csoport zenéje fogant.

IN MEMORIAM SZABÓ LACI

Már két hete, mióta Fazekas Sanyi értesített a tragikus balesetről, óránként gondoltam Lacira, és nem csupán „szorítottam neki”, de imádkoztam is érte. Pedig nem mondhatnám, hogy alaposan ismertem, hiszen nem egy városban éltünk és a mai idők egyébként sem kedveznek a személyes kapcsolatoknak. Igaz már vagy húsz éve annak, hogy a tatabányai „kemény mag” képviselőit megismerhettem, még a legendás márványtermi koncertek jóvoltából. Ők azok, akik minden fontos jazzeseményen megjelentek, és még nem is csupán a főváros összes fontos jazzszínhelyein, de a legkülönfélébb jazzkoncerteken is Komáromtól Szegedig. Nos, ennek a különítménynek volt oszlopos tagja Szabó Laci.

Szabó Laci emlékére

Kollégám volt az első munkahelyemen. Én az emeleten dolgoztam, az ő rajzasztala pedig „a világot jelentő deszkákon”, azaz az egykori bányatiszti kaszinó irodává alakított épületének színpadán volt felállítva. Már nem emlékszem, mikor beszéltünk először, de összehozott minket a jazz és a tenisz. Utóbbitól aztán Laci visszavonult, a jazztől soha. Jártunk a Klubkönyvtárba, a Puskinba, elmentünk Győrbe, Esztergomba, Dzsesszmélyre, Zsámbékra, Szegedre, és persze megszámlálhatatlan alkalommal fővárosi jazzeseményekre. Ott lógtunk a tatabányai jazztábor környékén, hogy mikor lehet a meghirdetett koncertek mellett is elcsípni valami jó kis zenét. Közös jazzkalandjaink voltak, egyszer koncert után a Margit-szigetről gyalog mentünk Kelenföldre, hogy elérjük a postavonatot Tatabányára.

Játék – 2018 október

Pontosan két éve, 2016 októberében –akkor még Seattle-i lakosként- indítottam minden hónap első vasárnapján jelentkező játékunkat, melyen ismert amerikai jazz zenészek aláírásával ellátott CD-jét lehet nyerni. 2018 elején Svájcba (Friburg) tette át működésem színterét.

JAZZ BLUES FUSION

Csütörtökön a Muzikum Klubban mutatkozott be új zenekarával a Bukarestből érkezett gitáros, AG Weinberger. A zenekar többi tagjának viszont nem kellett ilyen hosszú utat megtennie, Cseke Gábor, Hárs Viktor és Pusztai Csaba a határon innen érkezett a Múzeum utca 7-be.

Egy elszánt tanító

Nagy János zongoraművész pár hete hívta életre a Mi Zenénk Alkotóműhelyt, röviden AMZAM-ot. Túl sok információt még nem tartalmaz a honlap, de kíváncsi voltam, mi vezet valakit arra, hogy egy iskolát létrehozzon.

Tóth Viktor a Piotr Wojtasik Sextett új lemezének bemutatóján

„To Whom It May Concern” - Tóth Viktor, az ország - külföldön egyik leggyakrabban foglalkoztatott szaxofonosa - a hétvégén ismét Lengyelországban – Varsóban koncertezett Európa egyik vezető trombitásának – Piotr Wojtasik zenekarában.

#INTERMEZZO#

Október első hetének első napján az Oláh Dezső Trio rövidesen megjelenő új lemezének anyagát mutatta be a Budapest Jazz Clubban, a zongorista névadó mellett Oláh Péter bőgőzött és Lakatos Pecek András dobolt. Csaknem két éve hallhattuk tőlük ugyanitt Bartók Béla hat tánctételből álló művét a Junior Prima-díjas Oláh Dezső átiratában. A „Reflections of Béla Bartók’s Six Rumanian Dances” decemberi bemutatója után, idén augusztusban az Opus Jazz Clubban Oláh Dezső fúvósötösre és jazz trióra írt kompozícióit mutatták be, a Budapest Fúvósötössel. Most hétfőn pedig a már stúdióban rögzített, de még kiadóra váró, Dezső legfrissebb, hét tételből álló „Intermezzo” című, napról-napra zajló életünk küzdelmei út és kiútkeresések közötti rövid pihenőket, és az új kihívások előtti felkészülési periódust boncolgató művével ismerkedhettünk meg.

Shijin, Bird's Eye Club, Basel, Svájc (2018. szeptember 30.)

Jacques Schwarz-Bart (szaxofon, elektronika), Laurent David (basszusgitár), Stéphane Galland (dobok) és Malcolm Braff (zongora, Rhodes), ez volt az együttes felállása. Vagyis egy guadeloupe-i-amerikai/francia/belga/brazil-svájci koprodukció. Posztmodern jazz/rock/funk/free-jazz/ipari zene, egzaltált ritmusok, hirtelen ritmusváltások, virtuóz szólók, vaskos, masszív hangzás. A képek nem adják vissza azt az energiát, feszültséget és dinamikát, ami a zenéből áradt. Csakis erős idegzetűeknek ajánlott!!

Egy Véssey-kiállítás képei - Kézdy Luca játékával a megnyitón

2018. október 1-je, Pesti Vigadó, Véssey Gábor Munkácsy-díjas festőművész FESTMÉNYEK, SZOBROK 1990-2018 című kiállításának megnyitója - közreműködik: Kézdy Luca hegedűművész. Ez utóbbi az ok, hogy miért került honlapunkra az esemény.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések