JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

LFZE master vizsgák 3. nap - Indigó és Rafael Márió Trió

Szerdán elérkeztünk a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vizsga koncertjeinek, egyben a master diploma koncertek utolsó napjához. Mára ismert zenekarok jutottak, elsőként az Indigó mutatkozott be, Palágyi Ildikó (ének) és Bartók Vince (basszusgitár) vizsgázott, akiknek első lemeze márciusban jelenik meg - egy lemezbemutató koncerttel egybekötve az A38 hajón -, majd utána a Rafael Márió Triót hallhattuk, ahol Rafael Márió és Bartók Vince master diplomázott, akiknek pedig nemrég jelent meg a lemeze, amit Gáspár Károly értékelt: https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/rafael-mario/my-hope/kritika/rafael-mario-my-hope.

Jazz & Rockabilly = Fenyves Márk

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Papp Laci és a hivatal – Az LFZE Master diplomakoncert első napja (2018. január 22.)

Az idősebbeknek biztosan megvan a történet, amelyben Papp Laciról, az ország közkedvelt pofozógépéről három olimpiai bajnokság után kiderült, hogy nincs papírja az edzőséghez. Még Hofi Géza is kibeszélte az esetet anno, az egész ország ezen röhögött, szép idők voltak. Persze, azóta változott néhány apróság. Nemcsak a fejekben, hanem a papírokon is rendnek kell lenni, de azért időnként elgondolkodik az ember, amíg még hagyják.

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizennyolcadik est II. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

Exkluzív interjú Kéri Samuval, a Berklee első magyar basszusgitáros növendékével

Kéri Samut (1998) életemben először a 2014-es AlbaRegiaFeszt tehetségkutatóján láttam/hallottam a D.A.S. Trio-val. Még nem volt 16 éves. Mivel ott ültem a zsűriben, a szünetben felhívtam telefonon a Debreceni Bor- és Jazz Napok főnökét, Tóth Ernőt, hogy máris megvan a 2015-ös nagyerdei fesztivál legfiatalabb fellépő zenekara. Mondta, hogy OK! Erre az eredményhirdetésnél bemondtam, hogy a „gyerekek” különdíja, meghívás a következő évre Debrecenbe. Láthatólag nagyon boldogok voltak! Azóta eltelt 3 és fél év, Samu az idén tavasszal végez a Bartók jazzkonziban, aztán irány Amerika!

JazzUp – Egri János, Jr.

Jancsikát (1997) 8 és fél éves korában léptettem fel először a Jazz a Márványteremben sorozatomban. Aztán később is össze-összefutottunk, hisz én írtam a kísérő szöveget Apukája, Egri János bőgős 2010-ben megjelent „Voice and Bass” című CD-jére. Természetesen, az akkor már 13 éves Egri János, Jr. volt a „voice”. Sőt, már kétszer is felléptettem a Debreceni Bor- és Jazz Napokon! 2015-ben énekesként, 2017-ben pedig zongoristaként…

GLASS OF JAZZ - Egy este a borok és a jazz szerelmeseinek

Csütörtökön a Bágyi Balázs New Quartet Pocsai Krisztával a jazz First Lady-je, Ella Fitzgerald születésének 100. évfordulójára készített, tavaly novemberben megjelent „Tribute to Ella” című lemezük anyagát mutatta be ismét a Budapest Jazz Clubban.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések