JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Szakmai díjak és Máté Péter

Vasárnap délelőtt fél tizenkettőtől délután fél háromig tartotta a Magyar Jazz Szövetség éves rendes közgyűlését a Budapest Jazz Clubban. Bágyi Balázs elnök a jogszabályoknak megfelelően ismertette az ilyenkor szokásos napirendi pontokat.

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenkilencedik est III. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

Vidéki Jazzarcok – Horgos Zsolt (Zsámbék)

Zsoltot 2000-ben ismertem meg, mikor feleségemmel, Szász Gabriellával elindítottuk a Zsámbék Jazz Open-t. Aztán 2011-ig (a záró akkordig) szinte valamennyi koncertünkön megjelent kedves feleségével, Kingával.

Mi lett velük? – Szabó Gabriella (Norvégia)

Szabó Gabit (1979) viszonylag későn, a 2000-es évek közepén ismertem meg. A Magyar Rádió 6. stúdiójában lépett fel a Borbély Műhely az akkor aktuális Kodály programjával a Klasszikus és Jazz sorozatomban. És akkor épp Szabó Dani volt a zongorista Borbély Misinél. A koncert előtt Dani bemutatta nekem a hugát. (Addig azt sem tudtam, hogy van huga…) De egyikük sem említette, hogy Gabika zongorázik… Aztán évekig semmi, majd 2011 augusztusában SzG írt nekem egy e-mailt, hogy reméli rövidesen megjelenik zenekara első CD-je, adna belőle egy demót, hogy legyen róla kritika a JazzMa.hu-n. Eljött hozzánk, adott egy Miegymás CD-t, mellesleg megkérdezte, tudnék-e nekik segíteni, hogy Budapesten is koncertezhessenek. (Székesfehérvári banda volt!) Első lépésben meghallgattam a CD-t (nagyon tetszett!), így azonnal felhívtam a BJC tulajdonos-programigazgatóját, léptesse fel őket. Bóna Laci csak dörmögött: „Majd meglátom…” Aztán a demót odaadtam Ágoston Bélának, hogy írjon róla.
Teltek-múltak a hetek, és egyszer csak újra jelentkezett Gabika, hogy november 22-én lesz a lemezbemutató koncert, sok szeretettel meghív a BJC-be… Elmentem (akkor még a Múzeum utcába) és annyira felvillanyzott a hangverseny, hogy másnap reggel már meg is jelent a beszámolóm.
The rest is history!

A MAO és Mr. Q

Március közeledtével a világsajtó tekintélyes orgánumaiban, a kulturális rovat vezetőhírei között egyre többször bukkan fel a nagy „Q” betű.

The Jazz Epistles featuring Abdullah Ibrahim, Ekaya and Terence Blanchard, Jazz Alley, Seattle (2018. február 16.)

Eredetileg erre a koncertre Abdullah Ibrahim és Hugh Masekela volt kiírva. De sajnos, mint azt a JazzMa olvasói jól tudják, a legendás dél-afrikai trombitást nemrég elvesztettük, és így egykori harcostársa, ("Dél-Afrika Mozartja") Abdullah Ibrahim (Dollar Brand) egyedül viszi tovább a projektet. Illetve, behívta a zenekarba az ugyancsak legendás, fiatalabb generációt képviselő trombitást, Terence Blanchard-ot.

Ella Fitzgerald Nagykanizsán! (2018.02.16 - Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta)

Na jó, valóban, kicsit szenzációhajhászra sikeredett a cím, de azért közel áll a valósághoz, hiszen ezen a kellemes péntek estén a Bágyi Balázs New Quartet tette tiszteletét a nagykanizsai jazz bölcsőjében, a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Ház sokat látott nagytermében. Ez már önmagában is remek alkalom volt a jazz iránti hódolatnak, de Balázs magával csábított egy igazán kellemes női énekhangot, Pocsai Krisztát, akivel Ella születésének 100. évfordulójára közös CD-t adtak ki (melynek remek kritikáját itt, a jazzmán is el lehet olvasni) „Tribute to Ella” címmel. https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/bagyi-balazs/tribute-to-ella/kritika/bagyi-balazs-tribute-to-ella

Tzumo Solo a debreceni Víztoronyban

Tegnap este, február 15-én ismét előkerültek a jazzmuzsikára éhes érdeklődők. Vendégünk volt Oláh Tzumo Árpád, aki a debreceni szereplését már délután 6 órakor megkezdte a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Amerikai Kuckójában. A kuckót vezető Tóth Viktória, továbbá a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézet vezetője Glant Tíbor, valamint Grégász Miklós a Jazzbarátok Körének mozgatója egy új kezdeményezést valósítottak meg. Az Amerikában tanult és koncertezett magyar jazzmuzsikusokkal sorozatot terveztek, melynek első vendége volt Tzumo. A beszélgetés természetesen angol nyelven folyt, az est moderátora pedig az egykori debreceni (jelenleg nagymarosi) régi jazzszakíró Turi Gábor volt, aki amerikai tapasztalatokban igen nagy jártasságra tett szert. A beszélgetés olyan jól sikerült, hogy a részt vevő hallgatók még este is áradoztak, hogy milyen színvonalas kitűnő este volt.

Exkluzív interjú az 50 éves Juhász Gáborral

Gábort már a 80-as évek végén láttam tanszaki vizsgákon, de igazándiból csak az 1990-es évek elején haverkodtunk össze. Szeretem, ahogy gitározik, a sound-ja egyenesen tökéletes! Több formációval is felléptettem a Jazz a Márványteremben sorozatomban.

A Schreck 3 a 64. tatabányai DzsesSzerdán

Szokatlan módon – Ludányi betegsége miatt – kettő helyett csak egy (Pleier) Tamás tartotta a koncert előtti bevezetőt. Talán a vírusoknak kedvező időjárás, talán a szomszédos Vértes Agorájában ingyenesen vetített Oscar-jelölt „Testről és lélekről” elszívó hatása miatt mintha a szokottnál kicsit kevesebben jöttek volna a Budapest Jazz Orchestra oszlopos tagjai, Schreck Ferenc (harsona), Hárs Viktor (bőgő) és Serei Dániel (dobok) koncertjére. Megjelent viszont a Black Diamond Big Bandre visszakeresztelt Tatabánya Big Band két harsonása (akikkel Feri együtt játszik a Tatabánya Big Bandben), továbbá örömmel láttam visszatérő nézőt is, akivel már a múlt század 80-as éveiben jártunk együtt koncertre. Egy szó, mint száz, a város népességéhez arányítva elfogadható létszámú közönség gyűlt össze a meglehetősen szokatlan összetételű együttes meghallgatására.

Nagykoncerttel ünnepli 5. születésnapját Zolbert

Február 16-án este a hazai smooth jazz két legsikeresebb formációja közös koncerttel tér vissza a Gödör Klubba, ennek kapcsán kérdeztük Zolbertet az esemény részleteiről. (A JazzMa.hu egyébként ott volt Zolbert legelső koncertjén 2013. február 7-én, amit szintén a Peet Project-tel közösen rendeztek a Gödör Klubban… https://www.jazzma.hu/hirek/2013/02/07/zolbert-bemutatkozo-koncert-a-godorben/)

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések