JazzMa

Friss Hírek

Another Saturday Night2024. május 18.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Pocsai Kriszta-Schneider Zoltán Duó!

Sok opció van arra, hogy ki-mire adja fel az életét. Az, hogy valaki zenész lesz, nem gondolom, hogy a legkönnyebbek közé tartozik. Viszont van olyan helyzet, amikor nincs túl nagy választási lehetőség, úgy értem “ …a tehetség kötelez! “ Liszt Ferenc szavaival élve.

A combo mesterei, avagy Hofecker Dániel és Gyárfás Péter a JazzKarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Vidéki Jazzarcok – Dr. Süli András (Debrecen)

Andrást 2011-ben ismertem meg, mikor is a jubileumi, 40. Debreceni Jazz Napok egyik helyszíne a MODEM udvara volt. Aztán pár évre rá egy szombat délelőtt Budapesten is összefutottunk, mikor felkértek, hogy tartsak előadást az időközben megszűnt Zsámbék Jazz Open születésének és felfuttatásának körülményeiről, valamint arról, hogyan lehet jazzkoncertekhez szponzorokat találni. Pár éve pedig augusztus első hétvégéjén is rendszeresen találkozunk a Debreceni Bor- és Jazz Napok rendezvényein a Nagyerdőben található Békás tó partján, hisz borkereskedőként faházat bérel, hogy az általa forgalmazott borok árusítsa.

Jazz a Márványteremben – Első évfolyam tizenkilencedik est II. rész

A sorozat kezdetén már megírtam, hogy milyen akadályokon kellett „átszökkennem” ahhoz, hogy végül is 1995. január 23-án elindulhasson a „Jazz at the Marble Hall”, magyarul „Jazz a Márványteremben” sorozatom. Az alapkoncepció az volt, hogy ezek a hétfői estek 7 órakor kezdődnek, hogy 10-re, a tapsok/ráadások miatt maximum fél 11-re befejeződhessenek.
Az est nyitányául jazztörténeti sorozatot hallhatunk magyar jazzmuzsikusok előadásában, majd a második részben (Mester és Tanítványa) a jazztanszak egyik tanára mutatja be legkedvesebb tanítványát, végül a harmadik részben egy olyan fiatal együttest ajánlok a közönség figyelmébe, akik szerintem nagyobb figyelmet érdemelnének.
Az 1995 és 2009 között elhangzott közel ötszáz koncertet rögzítettük, majd pár héttel később „Éjszakai jazzklub” sorozatomban valamennyiből műsort készítettem, ami el is hangzott a Bartók Rádióban.

A BALKÁN JAZZ PROJECT

Ebben az évben február második péntekjén találkozhattunk először Borbély Mihály Balkán Jazz Project formációjával a Budapest Jazz Clubban. A Harmónia Jazzműhely rendezvényén fellépő hattagú zenekar a jazz, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségét kortárs zenei elemekkel fűszerező „Quartet B”, és az 1974 tavaszán, Pomázon alakult, és 2014-ben Kossuth-díjat kapott "Vujicsics Együttes" közös koncertjei során alakult ki. A szaxofonokon, tárogatón, basszusklarinéton, és furulyákon játszó zenekarvezető mellett, a gitáron és buzukin játszó György Mihály, a bőgős Horváth Balázs, a dobos G. Szabó Hunor és az akkoriban még gyakori vendégként játszó cimbalmos, Lukács Miklós Borbély Quartet B zenekarából jött, a Vujicsics együttesből pedig szintén vendégszólista, a harmonikás Agatics Krunoszláv érkezett.

Vidéki Jazzarcok – Dr. Tímár Péter (Szombathely)

Pétert lassan negyedévszázada ismerem. A Pécsi Orvostudományi Egyetemre járt és közben szervezte a POTE Jazz Klubot. Amikor hazatért Szombathelyre egyből „lamatinoskodni” kezdett.

JazzUp – Farkas Zsolti

Zsoltit (1999) kisgyerek korában láttam először, mikor Tzumo házasodott a Bakáts téri templomban. Aztán hosszú évek után 2014 januárjában találkoztam vele újra a Bartók Jazzkonzi félévi bemutató koncertjén. A BJC-ben az utolsó sor közepén ültem, mikor mellém telepedett egy idősebb hölgy, és megszólított: „Emlékszik rám Maloschik úr?” Komolyan gondolkodóba estem. A döbbenetet látva arcomon, a hölgy ezt mondta: „Hát én vagyok a Farkas Zsolti nagymamája!” The rest is history!

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések