JazzMa

Friss Hírek

Sweet Thursday2024. május 02.
Névnaposok – Zsigmond2024. május 02.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Rákfogó koncert Debrecenben

A Debreceni Tavaszi Fesztivál szervezői, amikor műsortervükbe vették a Rákfogó – koncertet, a plakáton ”A 75 éves Szakcsi Lakatos Béla tiszteletére” alcímmel jelentették meg. A koncert előtt az alábbi közleményt adták ki: „ Április 12-én, 68 éves korában elhunyt Babos Gyula jazz-zenész, zeneszerző, művésztanár. Ezúton tudatjuk, hogy a Rákfogó zenekar megtartja koncertjét, melyet zenésztársuk emlékének ajánlanak.” Időpont változatlan 2018. április 18., szerda 19 óra. Helyszín: Kölcsey Központ.
Ezt a hírt az országos sajtó is azonnal nyilvánosságra hozta, repkedtek a telefonok főleg a jazzt kedvelők körében. A koncert ezért kapta a emlékkoncert jelzőt.

Harcsa Veronika belga kvartettje a BMC-ben – BTF 2018

Gyémánt Bálint (gitár) és Harcsa Veronika (ének) régóta zenélnek együtt, több különböző formációban összeálltak, illetve az utóbbi években duóban is jelentek meg lemezeik. Mint ők is viccesen megjegyezték, mostanában inkább a zenekar létszámának csökkenése volt a tendencia náluk, most azonban egy fordulattal ismét kvartettre bővítették magukat, hogy így adják elő legújabb (készülő) lemezük anyagát.

A Balázs Elemér Group hangjai – BTF 2018

Az Uránia Nemzeti Filmszínház patinás Dísztermében mutatta be április 18-án a Balázs Elemér Group frissen megjelent „Sounds of Diversity” című albumát.

BAD PLUS plusz

Hétfőn a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat legújabb vendége az új felállású The Bad Plus trió volt. A csaknem húsz éves múlttal rendelkező hármasból tavaly az egyik alapító, a zongorista Ethan Iverson kivált, de Reid Anderson bőgős és Dave King dobos hamar megtalálta a csapat új zongoristáját. Ez évben megjelent „Never Stop II.” című lemezükön már Orrin Evans zongorázik, és vele indultak Európába is új zenéjük bemutatására. A BJC-ben egymást követő két koncert a jelenleg zajló 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában is szerepelt.

Skandináv noir a jazzben – PHRONESIS

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kedd esti programja az Opus Jazz Clubba szólított, főleg, hogy egy kedves ismerősöm felajánlott egy jegyet. Máig nem értem, miért tiltották a fotózást - mikor néhányan végig videóztak-, így mobillal készült fotókat kaptam néhány ismerősömtől, amit köszönök, és elnézést kérek a minőségük miatt. Magyar vonatkozása is volt ennek a koncertnek, a zenekarvezető a bőgőjét Magyarországon vette.

Felsőbb évfolyamba léphet

Hetedik tanévét zárta a Snétberger Zenei Tehetség Központ a 2018. április 17-ei koncertjén, melyet a MOM Kulturális Központban rendeztek meg.
Évente 12 hetet tölt az alapítvány felsőörsi táborában az a 60 tehetséges fiatal, akit a jelentkezők közül kiválasztanak az intézmény tanárai. A tavaszi szünethez kapcsolódó három hetes szakaszban mintegy ötórányi műsort készítettek el a válogatóra a résztvevők, és aztán ebből állították össze a tanárok azt a kétórás hangversenyt, melyet meghallgathattunk.

Jazz-Debussy, avagy Nagy János a JazzKarcban!

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően, januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A THE BAD PLUS TRIÓ A BJC-BEN

A Tavaszi Fesztivál rendezésében került a Budapest Jazz Club színpadára a megújult nagyhírű jazztrió. Ráadásul éppen a zongorista személye változott, de ettől még a koncepció, a magas színvonal megmaradt. Csak a rend kedvéért: nem hiába aposztrofálják olykor „leaderless”-nek ezt a formációt, valóban három egyenrangú és egyenértékű művész alkotja a triót. Rendkívüli élményben volt része azoknak, akiknek sikerült bejutniuk a teltházas koncertek egyikére. Jómagam a korábbin voltam jelen.

Dezső és Juliska, avagy Mindig hagyok morzsákat az úton

Vasárnap a 32 éves jazz zongorista-zeneszerzővel, Oláh Dezsővel közösen adott koncertet a Budapest Jazz Orchestra a Budapest Jazz Club nagyszínpadán. A sikeres előadás után beszélgettem Dezsővel.

A D.A.S. Trio két nemzetközi versenyen is első díjat nyert az elmúlt hetekben

A még mindig csak 20 és fél éves Nagy Ábel Mártont már 14 éves korában felléptettem Debrecenben Apukájával (Nagy János), majd 17 évesen saját jazz-fusion zenekarával, a D.A.S. Trio-val. Tegnap értesültem róla, hogy az elmúlt hetekben két nemzetközi versenyt is megnyert a fiatalokból álló csapat, a D.A.S. Trio.
A zenekar tagjai: Fábry Adonisz - dob, Sárdi Ádám - basszusgitár, Nagy Ábel Márton - billentyűs hangszerek, gitár.
Az elért eredményeikről Ábel számolt be a zenekar nevében. – A szerk.

XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR

A tábor 2018.07.30-08.04 között kerül megrendezésre a Fejér megyei Bodajkon a Hang - Szín - Tér művészeti iskola épületében, bentlakásos formában. A tábor művészeti vezetője Bágyi Balázs, Gramofon-díjas jazz-dob előadóművész és zeneszerző, Artisjus-díjas zeneoktató, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések