JazzMa

Friss Hírek

Hymn to Friday2024. május 17.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Babos Gyulára emlékezik a magyar jazz társadalom

Amint pénteken (április 13.) Gáspár Karcsi felhívott Babos Gyula (1949-2018) halálhírével, azonnal kiírtam a JazzMa.hu főoldalára! Konkrétan mi voltunk az elsők, akik az internetes oldalak közül megjelentettük Gyula távozását. Ezen felül aznap még három munkatársunk, valamint Dr. Gyimesi László (EJI) is búcsúzott Gyuszitól!
Aztán szombaton délelőtt körlevelet küldtem egykori muzsikustársainak, tanítványainak, barátainak, hogy osszák meg olvasóinkkal gondolataikat.
Eddig huszonketten válaszoltak. De bíztatom azokat is, akik nem napi rendszerességgel olvassák e-mailbox-ukat, vagy nem kapták meg levelemet, írjanak, pótlólag felteszem az ő üzenetüket is, beérkezési sorrendben! – A szerk.

ROAD SIX SAX

Szokatlan volt a lecsupaszított színpad látványa. Eltűnt a dob, a hatalmas zongorát persze nem lehetett eltüntetni, de a Steinway amennyire lehetett a sarokba volt tolva. A színpad közepén hátul négy leeresztett kottatartó mellett, mindössze egy állómikrofonos pulpitus árválkodott rendezői jobbon. Április 12-én, csütörtökön a március 30-a és április 22-e között zajló 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál programjában szereplő koncertre került sor a Budapest Jazz Clubban. A Tóth Viktor vezette Road Six Sax fúvós kvartetthez ezúttal Dresch Mihály csatlakozott, és ahogy a beharangozóban hirdették, a fellépő szaxofonosok ritmusszekció nélkül játszottak.

Aranykor 2

Fogd a JAZZMÁ-dat, és ezt olvassd el! Nincs kifogás, a képeket is és a linkeket is szépen látogasd végig, az olvasás bearanyozza a napodat (szándékom szerint legalábbis). Ahogy az enyémet-mienket bearanyozták ezek a jazz-isták csütörtökün az iFben,

Szomorú győzelem

Mintha tegnap lett volna... (Pedig jó tíz évvel ezelőtt történt.) MOL Jazz Fesztivál, Közraktár Sátor. Késő este, támasztom a pultot. Megszólal a (lehangolódott) zongora, felkapom a fejem, jobbra nézek. Ott áll B. Gy. - egymásra nézünk. Hát ez borzalmasan szól (finomított változat...) - mondom én. Bólint. Összemosolygunk.

I.M. Babos Gyula

Én ezzel a 2014-es sorozattal szeretnék megemlékezni Babos Gyuláról.

Áprilisi jazzhívogató Szigetszentmiklósra

Kitavaszodva tanúi lehetünk az újraéledésnek, akár a természet tekintetében, akár úgy, hogy új lehetőségeket, új utakat keresünk, mondjuk munkahely terén, vagy étkezésünket reformáljuk meg, vagy például új zenei formációval ismerkedünk a Nemcsak Jazz Klub következő koncertjén...

HARGROVE A BJC-ben

A „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat jóvoltából, ezúttal a világ trombitás elitjének újabb tagját figyelhettük testközelből. Ebből az előkelő társaságból az előző években Avishai Cohen (1978), Nicolas Payton (1973) és Terence Blanchard (1962) járt már a Hollán Ernő utcában, a középnemzedékből most kedden Roy Hargrove (1969) is ellátogatott ide európai turnéja során. Zenekarával Párizsból érkezett, és az egymást követő két teltházas BJC koncert után Bécs felé vették az irányt.

The Thing (Székesfehérvár, Szabadművelődés Háza, 2018. április 11.)

Mats Gustafsson különböző formációkban gyakran megfordult Magyarországon az utóbbi években. A „The Thing” zenekar is tette már tiszteletét nálunk, 2010-ben az A38 hajón léptek fel. Az 1999 óta működő trió a free jazz jeles képviselője, a stílus olyan emblematikus figuráival léptek már fel, és készítettek lemezt, mint Ken Vandermark, Joe McPhee, Peter Brötzmann, vagy legutóbb James Blood Ulmer. Jómagam néhány éve Bécsben láttam először őket, egy nagyon érdekes lemez bemutatóján, amikor is Neneh Cherry énekesnő volt a partnerük. Néhai Don Cherry amerikai trombitás nevelt lánya hosszú kihagyás után ezzel az ötlettel tért vissza a zene világába.

Myriad Trio (Opus Jazz Club, 2018. április 11.)

Néhány hónapja volt szerencsém írni egy remek lemezről a JazzMa.hu digitális hasábjain, amely az Ernesto Cervini kanadai dobos vezette zenekar, a “Turboprop” legutóbbi felvétele volt. A sors úgy hozta, hogy a Toronto-i illetőségű 35 éves dobos egy kollektívan vezetett zenekar tagjaként a napokban ellátogatott hazánkba. A “Myriad3” formáció április 11-én adott remek koncertet az Opus Jazz Club-ban, ameynek Cervini mellett a zenekar további tagjai Chris Donelly zongorista és Daniel Fortin bőgős voltak.

Aranykor

Tegnap ez a három ember (hat, száz, esetleg néhány ezer, később elmagyarázom a számokat, addig semmiképp ne csapd le csalódottan a JAZZMÁ-dat) “megidézte az iFbe a jazz aranykorát” (Halper Lacit idéztem).

ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN

Nemrég Jonathan Kreisberg szereplése kapcsán elemezgette mind Somogyvári Péter barátom, mind jómagam a „sztárság” fogalmát, mibenlétét. Az viszont biztos, hogy a kiváló amerikai trombitás, Roy Hargrove vitathatatlanul a műfaj világsztárjainak egyike. Az ő ötösfogata játszott kedden este a Budapest Jazz Clubban két, egymást követő koncerten.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések