JazzMa

Friss Hírek

Friday on My Mind2024. május 03.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

A TRIBUTE TO WOODSTOCK

Eljött hozzánk New York felsőről a HUDSON, vagy ahogy a JazzTimes nevezi őket Upstate New York’s Supergroup. És nyomtak egy fergeteges koncertet a MüPában. De hogy mi adja az igazi különlegességét, ahhoz nem a zenéről kell először beszélni.

Gyémántok nyáresti csillogása: Malek Andrea és a Tatabányai Black Diamond Big Band

A Tatabányai Agora Zenei Esték programsorozat idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. Ennek keretében négy, egymást követő júliusi péntek estén különleges koncertre hívogatják a zeneszerető közönséget. A helyszín szabadtéri, a Szent Borbála téri zenepavilon.
Az idei első esemény ma este zajlott, melyre az időjárási előrejelzések miatt a Vértes Agorájában került sor. Az érdeklődés óriási volt, köszönhetően többek közt az elmúlt napok hamisítatlan meleg nyári estéi és a fellépők miatti várakozás okán is. A nagyterem gyorsan dugig megtelt, „kitették a Teltház táblát”.

SZAKCSI 75!

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művész, Szakcsi Lakatos Béla 1943. július 8-án született, vasárnap tölti be 75. életévét. Öt évvel ezelőtt, máig emlékezetes 70. születésnapi koncertjét a Budapest Jazz Clubban tartotta, a hét elején a 75. születésnapját is itt ünnepelte. Kedden az újjá alakult, továbbra is legendás Rákfogóval és két meghívott muzsikus vendéggel, Pocsai Krisztával és Dés Lászlóval adott fergeteges koncertet.

Jazzlista - július 7.

Két újdonság került egyből az első két helyre: Kamasi Washington új lemeze (a régebbi a 10. ismét), valamint Dave Koz és barátai CD-je. Rajtuk kívül még egy friss lemez van a 7. helyen.

IGAZI JAZZ DÍVA A MÜPÁBAN

Melody Gardot nevével (és lemezeivel) ugyan már korábban is találkoztam, de megismerve „Live in Europe” c. dupla koncert-CD-jét, nagyon megörültem, amikor a Müpa idei programfüzetében felfedeztem, hogy július 5-én személyesen is láthatjuk-hallhatjuk. Igaz, hogy kissé soknak bizonyul négy napon belül három első osztályú koncert (Chick Corea, Melody Gardot és a Hudson négyes), de soha ne legyen másfajta „fárasztó” elfoglaltságban részem.

Bodajki Jazz Tábor 2018

A Bodajki Jazz Tábort több mint egy évtizede szervezem, minden évben egy különleges alkalom és intenzív zenei együttlét. Még 10 napig lehet jelentkezni, az idén azért is érdemes eljönni, mert a táborban egy koncertsorozat megvalósítására kerül sor a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A tanárok saját formációikkal játszanak, rengeteg kiváló magyar muzsikus teszi tiszteletét nálunk a hét során, az utolsó este pedig természetesen hagyományosan a növendékek bemutatkozásáról szól.

LLOYD A CSODÁK CSODÁJA

Charles Lloyd, a már több mint fél évszázada folyamatosan a világ legnagyobb szaxofonosai és fuvolistái között jegyzett legenda, március 15-én Santa Barbara városában, egy nagyszabású koncerttel ünnepelte 80. születésnapját. Ezután az Egyesült Államok több nagyvárosában köszönthette őt régebbi és újabb muzsikustársaival együtt a közönség, június 27-től a Charles Lloyd & The Marvels néven indult európai turnéja második állomásán pedig Budapestre is megérkezett. Vasárnap végül a Ram Colosseum koncerttermében lépett fel.

CHICK COREA ISMÉT PESTEN

Chick Corea mágnesként vonzza a közönséget. Nálunk is. Ő talán az egyetlen olyan nagyformátumú, ikonikus jazzművész, akinek a hazai zenekedvelők is szinte minden projektjét megismerhették. Ehhez persze kell egy olyan egyéniség, aki hihetetlen változatos programokkal, formációkkal áll elő, úgyszólván évente.

JAZZ-CHAMELEON, CHICK COREA a Művészetek Palotájában

Nem szeretem a jazz szót. Felütésnek ez nem rossz egy beszámoló elején, megjelentek a ráncok az olvasók homlokán. Tessék hozzá képzelni idézőjeleket! Miles Davis mondta ezt egy interjúban. „Amit játszunk, azt úgy nevezem inkább, közösségi zene” - tette hozzá. Ne fogjunk bele mi sem a definícióba, hogy mi a jazz, bár ha valakit érdemes lenne meghallgatni ez ügyben, az épp kedden este koncertezett a MüPA-ban. Úgy hívják Armando Anthony Corea, (1941. június 12-én született), vagyis az idén 77 éves.

Energia; avagy Borbély Mihály a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Muzsika művelt muflonoknak – A Németh János Quintet Nagykovácsiban

Vidéki tudósítóként munkaköri kötelességem, hogy a Budapesten kívüli jazzeseményeket is figyelemmel kísérjem. Amikor a JazzMa majdnem a teljes bolygóra kiterjedő koncertajánlójában elolvastam, hogy a legendás Németh János és Quintetje a Muflon Itatóban lép fel pénteken, lemondóan sóhajtottam: ez egyértelműen Dr. Szabó Csaba vadászterülete, mert ilyen nevű hely biztos nincs a jó öreg kontinensen, így sajnos, mindenki másnak kiesik a buli.

VIRTIGLI JAZZ AZ OPUSBAN

Anélkül, hogy a jazz számos irányzatát „leszólnám”, azért engedtessék meg nekem, hogy a címben szereplő jelzőre (jelentése: igazi, valódi) vonatkozóan annyit elmondhassak, hogy nekem (és ezzel aligha vagyok egyedül) a jazz szót meghallva, valami olyan érzésem támad, mint amit a szombat este az Opusban éreztem. Számos alkalommal leírtam már, hogy Elek Pista minden fellépésén igyekszem megjelenni, annyira élvezem azt a mainstream modern jazzt, amit ő képvisel, nem is beszélve arról, hogy „alapkvartettjének” koncertjein számos alkalommal van még vendégművész is: Pocsai Kriszta, Gyárfás Pista, Deseő Csaba, Bacsó Kristóf (akik hirtelen eszembe jutnak). Most pedig a kitűnő trombitás – Pecze Balázs egészítette ki a formációt kvintetté, és a szokott repertoár ezúttal a West Coast stílus emblematikus darabjaival bővült.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések