JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Névnaposok – Andrea2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A Jazzation a Solymári Búcsúban

Nagyon profi volt a koncert, és nagyon kedves összekötő szövegeket mondtak Várallyay Katusék.

Exkluzív interjú a 80 éves Mátyás Ferenccel

Mátyás Ferivel a 70-es évek második felében ismerkedtem meg, mikor a Magyar Rádió külsős munkatársaként a közvetítő kocsival lementem Debrecenbe.

Jazz-burger a Meseházban

Pedig annál volt több is, például muzsika… csak miután az utóbbi időben a békéscsabai Meseházas beszámolóimban elég gyakran a szemközti Kotró nevezetű italkimérőről értekeztem, úgy gondolom, ildomos lenne egy-két szót ejteni az intézmény üdvöskéjéről is, az elmaradhatatlan sörkorcsolyáról, a Jazz-burgerről, azaz az összehajtott piros paprikával meghintett zsíros kenyérről. Mert ez jár neki. Amúgy csütörtöki citromsárga plakátokon a Bágyi Balázs New Quartet neve szerepelt. Na jó, meg este a házban is.

Játék – 2019 szeptember – Megfejtés és nyertes

Lassan már 3 éve, 2016 októberben indította –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

A Tony Lakatos Trio a Magyar Rádió Márványtermében (2019. szeptember 14.)

A nyári szünet után folytatódott a Magyar Rádióban a még most is rendszeresen is megtartásra kerülő „Klasszikus és jazz” sorozat, a másik jazz műsor – a „Jazz a Márványteremben” – már sok évvel ezelőtt megszűnt. (A most is tartó sorozatot annak idején 1997 augusztusában én indítottam útjára a 6. stúdióban és a Bartók Rádióban. A másikat, amely 1995 januárjában indult a Márványteremben, 2009 márciusában az Mr Rt. akkori alelnöke szüntette meg, mondván nem jó, hogy ilyen sokan járnak a Maloschik koncertjeire. Nem hülyéskedek! Ugye, milyen magyaros… - A szerk.)

BEG SZEZONNYITÓ

Ez a nyár nem volt túl eseménydús a Balázs Elemér Group számára, de a zenekar tagjainak viszont annál inkább. Valamennyien elismert, és keresett zenészek, így különböző formációkban játszottak fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, amelyek többségéről ezen az oldalon is beszámoltunk. Az ősz beköszöntével azonban egyre többször találkozhatunk a zenekarral, a fővárosi szezonnyitány ebben az évben is a Budapest Jazz Clubban indult, ahol a nagyszerű szerdai koncert után, újra havonta lépnek majd föl.

Exkluzív interjú Aubrey Logan-nel

Bemutatkozik új video blogger –vlogger, you know!- munkatársunk, Csapó Krisztián! A harsonás Krisz eddig lemezkritikákat írt nekünk. – A szerk.

A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN

A szeptember 1-én, vasárnap kezdődött 22. Zsidó Kulturális Fesztivál csütörtöki programjába is két jazz esemény került, és a keddi naphoz hasonlóan nehéz volt a választás. A Dohány utcai zsinagógában Illényi Katica a Sárik Péter Trióval különböző zenei stílusokon és korszakokon átívelő, klasszikus, Bach, Bartók, Beethoven művek, valamint többek között Piazzolla, Morricone szerzeményeinek rendhagyó jazz, gipsy swing és klezmer feldolgozásait ígérte. A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, az előzetes információk szerint, Pandzarisz Diána, azaz Dina, a jazz új hullámait a zsidó népzenével vegyíti majd zenésztársaival. A nemrégiben személycserék után megújult Dina Zenekarba a jazz térfélről Balázs József, Radics József és Czibere József érkezett, a népzenei oldalról oszlopos tagként maradt továbbra is Szokolay Dongó Balázs. Mivel Balázs Józsit a hasonló úton járó East Gipsy Band óta a vegyítések nagymesterének tartom, így csütörtökön a Hegedűs Gyula utcai helyszínt választottam.

A VILÁG ZENÉJE

A szeptember 1-én, vasárnap kezdődött 22. Zsidó Kulturális Fesztivál színvonalas programjaira oldalunkon is felhívtuk olvasóink figyelmét, természetesen a jazz, vagy a jazzhez kötődő eseményeket külön kiemelve. A keddi napon a Hegedűs Gyulai utcai zsinagógában Malek Andrea Jáger Bandi jiddis swing-et játszó Soulistic zenekarával lépett fel, a Dohány utcai zsinagógában a hazai jazzélet egyik legszínesebb egyénisége, Borbély Mihály, ezúttal a Vujicsics együttessel adott „háromgenerációs” koncertet. Nehéz választás volt, de mivel Borbély Mihályt csak ebben a formációban nem láttam soha koncerten, a balkáni dallamok mellett döntöttem.

Exkluzív interjú Hoffmann Györggyel (Hofi), az iF tulajdonosával

Hofit 2007 óta ismerem. Amikor elindította jazzhelyét, egyből behívtam a Bartók Rádióba, hogy nyilatkozzon erről. Ennek már 12 éve… Augusztus végén az interjú kapcsán átküldtem neki kérdéseimet, mire tegnap ez a válaszlevél érkezett:
„Kedves Robi! Köszönöm a kérdéseidet.
Először tisztázzunk egy dolgot, az iF nem egy szokványos történet. Két magyarázatot tudnak elképzelni az emberek:
a) Ugyan a Napnál világosabb, hogy ez ráfizetés, de egy kacifántos modellben talán jó üzlet, vagy hogy
b) Mániákus jazzrajongó vagyok, akinek ez az álma.
Könnyű belátni, hogy egyik se. Én sem értem magamat, de a következők bejátszanak: minőség mániás vagyok, közösséget szeretnék magam köré, és nehezen adom fel. Most már jöhetnek a válaszok!”
Tipikus Hofi – ezt már csak én teszem hozzá.

Szerda esti kikapcsolódás az E.K. Avenue koncertjén

Beismerem, korábban még nem hallottam az E.K. Avenue együttesről, így aztán az ismeretlenben tapogatózva vártam, hogy a koncert elkezdődjön. Az egyelőre több helyen hiányos tudásom számlájára írom fel, de hajt a kíváncsiság. A zenekart Kertész Erika vezeti, monogramjával fémjelzett formációnak tagjai még zongorán Rátonyi Róbert, basszusgitáron Szuna Péter, a doboknál pedig Szendőfi Péter. A Budapest Jazz Club oldaláról annyit azért megtudtam, hogy a jazz/r'n'b fúzió vonalán kell gondolkozni, ha szóba kerül az E.K. Avenue neve. Kertész Erika saját dalai hangzanak el, a szövegeket is ő maga írja.

A Tóth Viktor Tercett énekesnőkkel az Opusban

Igen különleges este elé néztünk tegnap az Opus Jazz Clubban. A teltház nem is lehetett kérdés; ha a Tóth Viktor Tercett nem lett volna elég közönségcsalogató, két kiváló vendég bővítette a fellépők sorát. Két nem is akármilyen vendég, ugyanis kiváló énekesnőkről van szó: Pocsai Kriszta és Horváth Sára Nina.

Mi lett velük? – Laki Ákos (Rotterdam)

Ákost az 1990-es évek elején egy tanszaki vizsgán ismertem meg. Először 1995. április 24-én léptettem fel a Jazz a Márványteremben sorozatomban. Ott saját együttesével, a Lucky and Friends-szel szerepelt.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések