JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.

Hírek

Bill Evans - Ulf Wakenius Group, Porgy and Bess, Bécs (2018. augusztus 6.)

Bill Evans (szopránszaxofon, tenorszaxofon, zongora és egy számban ének!!!), Ulf Wakenius (gitár), Per Mathieson (basszusgitár) és Keith Carlock (dobok) volt a banda felállása. Fusion-head-eknek mindez így jön le: Bill!!! "ex-Miles Davis, ex-Mahavishnu" Evans!!!, Ulf!!! "The Nordic Guitar God" Wakenius!!!, Per!!! "The Bass Viking" Mathieson!!! és Keith!!! "Steely Dan, John Mayer, Sting" Carlock!!!

A jazz slágergyárosa; avagy Kiss Attila a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Párhuzamos életutak: Snétberger Ferenc - Tony Lakatos interjú

Snétberger Ferenc kapta az idei JTI Trier Jazz Awardot

Európa egyik legrangosabb jazz-zenei elismerését korábban olyan világsztároknak ítélték, mint például Toots Thielemans, Iiro Rantala, Marilyn Mazur, Stefano Bollani vagy Markus Stockhausen. (Utóbbival Ferenc már majdnem húsz éve játszik együtt és készít lemezfelvételeket.)

Az indoklásban kiemelték Snétberger Ferenc zenei munkássága mellett azt a hátrányos helyzetű tehetséggondozási munkát, amelyet a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központtal folytat.

A díjhoz a JazzMa minden munkatársa nevében is nagy szeretettel gratulálunk.

Zárókoncert a Fórum színpadon

Elérkezett végül az utolsó nap utolsó koncertje is, amelynek tudósítását végül én vállaltam. A borfesztivál zárókoncertjén Tommy Vig Tentetje lépett fel. Tommy Vig rövid beszéddel kezdte a koncertet, megköszönte Maloschik Róbert, a szervezők és hangtechnikusok munkáját, bemutatta zenekarát, majd elkezdték a koncertet.

Snétberger Ferenc - Tony Lakatos duó, Óbudai Társaskör (2018. augusztus 5.)

Tegnap este nagy sikerű koncertet adott Snétberger Ferenc gitáros (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Ferenc Snétberger) és Lakatos Tóni szaxofonos (a világ Magyaroszágon kívüli részén: Tony Lakatos) az Óbudai Társaskörben. A koncertet eredetileg a kerthelyiségben tervezték (képeink egy része is ott készült, a hangpróbán), de aztán a vihar miatt végül is a nagyterembe menekült át a koncert.

Végezetül

Elérkezett a debreceni Bor- és Jazznapok utolsója: a Játszótér színpadon a helyi illetőségű Debrecen Dixieland Jazz Band búcsúztatta a fesztivált vasárnap este.

Debrecen – Coda

Mindenki nagy bánatára elérkezett az utolsó napja a Debreceni Bor- és Jazznapoknak. Mindenki bánatára, kivéve, aki pont az utolsó napi koncerteket várta. Mert nagyon jó koncertek voltak ebben a „szűkös” felhozatalban is. A mi feladatunk a Jazzma színpad történéseinek bemutatása volt. Másfél óra jutott minden koncertre, itt kezdték a napot délután 17 órától.

VIA ILKA - Szőke Szabolcs az Opus Jazz Clubban

2018. augusztus 4-én lépett fel a Trio Squelini Szőke Szabolcs vezetésével és David Boato közreműködésével a Mátyás utcában, teltház előtt. A cím magyarázata: egy régebbi Szőke Quintet & David Boato (Hunnia Records, 2012) lemez adta a koncert gerincét.

Szombat esti bebop

Elérkezett a hétvége, és a jazznapokra látogató közönség száma hirtelen megugrott. Látványosan többen és korábban érkeztek, amit nagyon is jól tettek, mert a finom borok mellett kecsegtető koncertprogram várta őket. A Játszótér színpadon a kisebb jazz combo felállások, valamint a swing és bebop stílus volt a meghatározó.

Szombaton is bor és jazz

Szikrázó napsütés, három színpad, ígéretes koncertekkel és filmekkel – így folytatódott augusztus 4-én, szombaton a debreceni Bor- és Jazznapok.

Szombati nap a Fórum színpadon

Nagyon gyorsan telik az idő, ha az ember jól szórakozik. Mintha tegnap lett volna, hogy megérkeztünk az idei Debreceni Bor- és Jazznapok helyszínére – holott ez már tegnapelőtt volt… A szombati nap általában a fesztivál csúcspontja, a legtöbb nézővel, közönségcsalogató zenekarokkal, és nagy sorokkal az ételes-italos bódék előtt. Idén sem volt ez másképp, és mi Annával kiválasztottuk a legnyüzsgőbb színpadot, a fesztivál „nagyszínpadát”, a Fórum színpadot.

Jazzlista - augusztus 4.

Még mindig John Coltrane elveszett albuma, a "Both Directions At Once: The Lost Album" uralja az első helyet. Ezen a héten is két újdonság van a tizes listán. Az egyik a fantasztikus gitáros, Al Di Meola egy amerikai turnéján rögzített lemeze, ami pont a második lemezének (1977) 40. évfordulójára készült (majdnem ugyanazzal a címmel). A másik pedig egy jazz-rock-fúziós zene a Project Grand Slamtől, amin minden számot Robert Miller írt.

Tartalmas péntek este a Jazznapokon

A jazzfesztivál második napján nagyon komoly műsorral várta a Fórum színpad a látogatókat.

Mindenki másképp csinálja

A debreceni Bor- és Jazznapok pénteki rendezvényén az időjárás is kegyesnek bizonyult és zavartalanul pereghettek az események. A Játszótér színpadon öt együttes lépett fel, akik kivétel nélkül mind komolyan vették a játékot: nem csak előadták, hanem saját maguk komponálták is a megszólaló darabokat.

Fúvósok napja a JazzMa színpadon

A szerzőtársakkal folytatott hosszas diskurzus alapján kialakult a napi felosztásunk, ez alapján én a JazzMa színpadot nyertem meg a pénteki napra. Ezen a színpadon kezdődött és fejeződött be legkorábban a muzsika, és a bontott időrendnek köszönhetően 17 órától kb. éjfélig összesen öt koncert fért el egymás után.

DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON

Csütörtökön a Rákóczi út 15. szám alatt található Szlovák Intézetben adott ingyenes koncertet a Lukáš Oravec Quartet. A Zsolnán született trombitás és szárnykürtös zenekarvezető többször is járt nálunk. Különböző formációkban láthattuk őt amerikai világsztárokkal, egykori és mostani honfitársaival (azaz cseh és szlovák zenészekkel), valamint a V4, a visegrádi négyekbe tartozó magyarokkal és lengyelekkel is játszani két fővárosi fellegvárunk, a Budapest Jazz Club és az Opus vendégeként. Kvartettjében Kálmán Oláh, azaz a mi Kálcsink billentyűzött, de a cseh bőgős, Tomáš Baroš, és a szlovák dobos, Marián Ševčík szintén régi jó ismerősei a hazai jazztábornak.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések