JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

E(l)ső nap a Debreceni Bor- és Jazzfesztiválon

A jazzfesztivál idén úgy kezdődött, mint ahogy tavaly befejeződött: viharral. A Jazzma színpadnál kezdtük a zenehallgatást, Kiss Attila Band koncertjével. A produkció éppen, hogy csak elkezdődött, máris leszakadt az ég. A második, „Let's Go Dance” című szám után le kellett fújni a koncertet, mert a színpadra is beesett az eső, és a hangtechnika elázott. A színpad annyira használhatatlanná vált, hogy az est további koncertjeit is törölték. Az eljátszott két szám viszont jól sikerült, nagyon szívesen hallgattam volna a smooth jazz hangulatú számokat, melyek kellemes bevezetői lehettek volna az idei jazzfesztiválnak.

Remek szervezéssel és A kategóriás programmal zajlott a 2018-as Alba Regia Feszt

A trópusi időjárás ellenére és a remekül improvizáló főszervezőknek, Vörös Tamásnak és Mits Gergelynek köszönhetően, ismét fantasztikus három napot tölthettek Székesfehérváron a jazzrajongók. Már ez első napon is át kellett szervezni a programot a Bartók téri nagyszínpadra az eleredő eső miatt. A Múzeum kert intimebb kisszínpada így csak kedden működött, első fellépőként a Vintage Dolls lánytrió és kísérői stílusos és rendkívül magas színvonalú koncertjével. Itt hangzott el aztán a számomra legkatartikusabb koncert a Dresch Quartet fellépésével. Soha nem látott tömeg töltötte meg a belső udvart és Dresch zenekara mindent bemutatott, ami felemelő a ZENÉben. A teljesen unikális jazz-zenefolyam a szvinges lüktetés mellett a kortárszene, a funky, a blues, a rock, a barokk, a szabadzene és elsősorban a magyar népzene elemeivel ragadta magával a közönséget.

Első nap, utolsó koncert

Budapesti elfoglaltságaink után csütörtök késő este érkeztünk le Debrecenbe, ahol addigra már javában folyt a fesztivál. Mire elfoglaltuk a szállást és berohantunk a Békás-tóhoz, már csak másfél koncert volt hátra. Mivel Márta volt olyan kedves, hogy helyettünk is végighallgatta a korábbi fellépőket, mi Annával csak az utolsó koncertről tudunk beszámolni.

Viharos kezdés

Augusztus 2-án, csütörtökön este megkezdődött a Bor- és Jazznapok 2018-as rendezvénysorozata Debrecenben. A rövid „bemelegítőnapot” egy hatalmas vihar is átszervezte még, de a nehézségek ellenére tartalmas hétvégét ígért a nyitóest mindazoknak, akik felkeresik a Nagyerdőt.

BEVÁLTOTT NYEREMÉNY

Szerdán a Nexus LineUp forró pillanatait kellemes hűvösben élvezhettük a Budapest Jazz Clubban. Klimatizált nézőtér várta a Hofecker Dániel vezette hattagú multinacionális zenekar lemezbemutató koncertjére érkezőket. A magyar színeket a trombitán és szárnykürtön játszó zenekarvezető mellett, az altszaxofonos Jámbor Ármin és a zongorista Gyárfás Péter képviselte, a harsonás Karl Ericsson Svédország, a bőgős Hrvoje Kralj Horvátország, a dobos Oleg Markov Ukrajna szülötte. Valamennyien Graz patinás művészeti egyeteme, a Kunstuniversität Graz hallgatói, az osztrák nagyvárosból érkeztek Budapestre.

Debrecenbe kéne menni

Ma kezdődik a Bor és Jazznapok Debrecenben: 2018. augusztus 2-5.

EGRI A NÉGYZETEN

Budapest jazztérképére újabb zászlócskát tűzhetünk. Oldalunk eddig is igyekezett bemutatni a jazz zenével fertőzött új területek kínálatát, így örömmel számolhatok be a Kertész utca 39. szám alatt található Rustic Jazz Bar „Egri a négyzeten” címen hirdetett, az Egri János Jr. és Egri János alkotta zongora-bőgő duó hétfő esti koncertjéről.

Gondolataim a jazz-ről - 2018. július

Egy háziorvos naplója - havonta jelentkező írás: évfordulókkal, születésnapokkal, aktuális koncertekkel, lemezekkel foglalkozó összeállítás. Ez már a harmadik évad! Nem szakmai elemzések, vagy részletes életrajzok - csak egy jazzrajongó néhány gondolata.

Sárkányszelidítő Jazz Napok; avagy Vörös László a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően januártól itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Újabb bejegyzések