JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JAZZ-CSÜTÖRTÖK A MESEHÁZBAN

Időpont: 2019. május 30-án, csütörtökön, 19 órától. Helyszín: Meseház, Békéscsaba, Békési út 17.

Mr. MR Budapesten

Marc Ribot szólókoncertje a Budapest Music Center Koncerttermében 2019. május 17-én. A három nap múlva 65 éves amerikai gitáros ezzel a programmal tegnapelőtt még Franciaországban, ma este már Madridban lép fel. Egy 17 koncertből álló európai turné egyik állomása volt a Mátyás utca.

HBD2U, BILLY COBHAM

Azaz happy birthday to you, Billy Cobham! Első találkozásomat a világ egyik legnagyobb dobosával Csanyi Zolinak köszönhettem. Akkor még nem voltam a jazzma.hu munkatársa, de már évek óta szenvedélyesen fotóztam koncerteken, így nagyon sok zenészt megismertem, legtöbbjükkel, így Zolival is baráti viszonyba kerültem. 2011-ben, mikor párszor Egri János formációiban játszott, szólt nekem, hogy Billy Cobham rövidesen Budapestre érkezik, és ő is játszani fog vele. Mint kiderült, a nem túl agyonhirdetett Népligetben rendezett Szeptember Fesztre hívták az akkor már régóta Svájcban élő dobos legendát, és köré élvonalbeli magyar zenészekből álló zenekart szerveztek az ingyenes koncertre. A Morgan Workshop nevet (talán a főszponzor nevét?) kapott formációban Vukán György, Csanyi Zoltán, Berkes Balázs, Lattmann Béla, László Attila, Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, Csepregi Gyula, Jász András, Zsoldos Dániel és Zsoldos Béla játszott, és a doboknál természetesen Billy Cobham ült. Megtudtam a koradélutáni beállás időpontját, és Zoli jóvoltából a kordonokkal elzárt területre is bemehettem, sőt a színpadra is feljutottam. Sikerült így jó pár kulisszák mögötti, ritkán látható pillanatot rögzítenem, ahogy Cobham saját kezűleg rakta össze dobfelszerelését, ahogy egy felnyújtott CD borítóra Vukán György hátát használva asztalnak adott autogramot, és kiderült az is, hogy szenvedélyesen fotózik. Pár szót váltottam is vele, és ebből a pár szavas beszélgetésből is egy kedves, világra nyitott, és gondolkodó embert ismerhettem meg benne. Cobham fellépése születésnapomra, szeptember 3-ára esett, és talán leírnom sem kéne, hogy ez volt a legbecsesebb ajándékom.

Világhírű zenész is oktat a X. Világzenei és Improvizációs Táborban

A John McLaughlin Trio-val világhírűvé vált Dominique Di Piazza basszusgitáros is oktatja a résztvevőket a X. Világzenei és Improvizációs Táborban 2019. július 19-25. között. A tábor idén az Óbudai Népzenei Iskolában kerül megrendezésre. Egyéni és csoportos elméleti-gyakorlati képzéseket kínál kezdőknek, újrakezdőknek és tapasztalt, profi zenészeknek. A táborba június 30-ig lehet jelentkezni.

Cobham 75! – Billy Cobham magyar dobosok szemével

Tegnap délben 75 magyar dobosnak küldtem el az alábbi levelet:
„Kedves Magyar Doboslányok és Dobosfiúk! 2019. május 16-án (tehát holnap!) lesz 75 éves Billy Cobham! Ebből az alkalomból, akinek valaha jelentett valamit, vagy még ma is jelent, az írjon pár mondatot róla! Aki csak később olvassa az e-mailem, az is bátran írhat, hisz a cikk fent lesz június 1-ig a jazzma.hu-n! Majd utólag beteszem! Köszi előre is! Üdv, Róbert, Robi, Robi bácsi”
Aztán felütöttem saját gyűjtésű adattáramat, amiből kiderült, hogy az elmúlt 36 évben BC eddig 12 alkalommal járt Budapesten. (Igaz, voltak vidéki helyszínek is, például Gödöllő, Szombathely és Cegléd!) Először 1983. szeptember 29-én az Almássy téri Szabadidő Központban lépett fel fővárosunkban. (Csak zárójelben jegyzem meg, ott voltam. Frenetikus volt a középszintű német formáció kellős közepén. És hogy volt egy olyan „bűvészmutatványa”, mikor négy (4, you know!) dobverővel játszott, hát az mindent überelt!)
Eddig hatan válaszoltak. Igaz, egyikük Kanadából!

Billy Cobham – 75 years young

1944. május 16-án Panamában született cikkünk főhőse, akinek korszakalkotó játéka az egyik legnagyobb hatású tényező az utána dobfelszerelés mögé ülők életében, legyen szó akár jazz, vagy pop, rock zenei stílusokról. Bill Bruford (King Crimson, Yes) saját bevallása szerint szájtátva próbálta a koncerteken ellesni, hogy Cobham miket csinál. Phil Collins pedig a Mahavishnu „Inner Mounting Flame” című lemezét, és az azon hallható dob játékot tartja a pályafutásának korai szakaszát legjobban befolyásoló élménynek.

BILLY COBHAM 75!

A mai napon tölti be a 75. életévét a panamai születésű, amerikai muzsikus, zenekarvezető, zeneszerző William Emanuel Cobham Jr., Miles Davis egykori dobosa, aki a Mahavishnu Orchestra oszlopos tagja volt. Gazdag pályafutásának rövid, szubjektív, csak egy-egy állomását érintő bemutatása következik - a teljesség igénye nélkül.

Billy Cobham 75 éves

Egy szerdai nap volt 1983-ban és a munkahelyünk asztalán szólt a rádió. A 11 órás hírek következtek, aminek a végén beolvastak egy közleményt: szombaton a gödöllői Művelődési Házban fellép a Frankfurti Rádió Big Bandje, a dobos-zenekarvezető, Kurt Bong megbetegedése miatt a beugró Billy Cobham lesz. Nem akartam hinni a fülemnek. Cobham Magyarországon, és csak mint beugró?

Peter Erskine Quartet, Q4 Klub, Rheinfelden, Svájc (2019. május 14.)

A Q4-ben ritkán vannak koncertek, de amikor igen, azok nagyon jók szoktak lenni. Tegnap a Magyarországon is jól ismert és sokat megfordult (például a ceglédi Dobmúzeumban külön „mauzóleum” van összerakva a tiszteletére) Peter Erskine lépett fel egy szupergrouppal: John Beasley (zongora, szintetizátor), Bob Sheppard (szaxofonok), és Peter fia, Damian Erskine (basszusgitár).

Mi lett velük? - Zsula Rebeka (Amszterdam)

Rebekát 2013-ban ismertem meg az Egressy Béni konziban rendezett jazzversenyen. Mielőtt kiment Hollandiába felléptettem a Debreceni Jazz Napokon. Olyan szenzációsan énekelt, hogy a mai napig nem értem, miért nem vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékére!

Dobosgála – huszonnegyedszer

Dobos körökben nem kell bizonygatnom, hogy fiatal korom óta minden izgalmas folyamatnak, ami a dobok körül zajlik, feltétlen híve és támogatója vagyok.

Exkluzív interjú Tzumo-val

Tzumo-t 17 éves korában ismertem meg, akkor még Cumónak hívták. Az elmúlt 22 évben számtalan interjút készítettem a zongoristával, de ez lesz az első dobos beszélgetésem vele!

ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN

Szerdán a Budapest Jazz Club közönségének mutathatta be először élőben a Gáspár Károly Trio "Salvation” című, márciusban megjelent lemezét. Mint a lemezbemutató koncertek általában, ez a koncert is tartogatott újat a rögzített anyaghoz képest. Az első különbség már a színpadra lépő zenekarra nézve is feltűnt, mert úgy láttam, mintha a bőgős megnőtt volna, a bőgő meg kisebb lenne. Ahogy Gáspár Karcsi bemutatta a zenekart, megnyugodtam, nem került dili bogyó a koncert előtt ivott sörömbe. A zongorista zenekarvezető és a dobos Varga Bendegúz között valóban nem Horváth Balázs, hanem az őt ez alkalommal helyettesítő Lutz János vette fel, a jazz koncerteken ritkábban előforduló, háromnegyedes bőgőjét.

XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR

A tábor 2019.07.15-e és 20-a között kerül megrendezésre a Fejér megyei Bodajkon a Hang - Szín - Tér művészeti iskola épületében, bentlakásos formában. A tábor művészeti vezetője Bágyi Balázs, Gramofon-díjas jazz-dob előadóművész és zeneszerző, Artisjus -díjas zeneokató, a Magyar Jazz Szövetség elnöke.

A Fusio Group a 70. tatabányai DzsesSzerdán

Ludányi Tamás és Pleier Tamás állhatatosságának, valamint a támogatók segítségének és a nézők/hallgatók lelkesedésének köszönhetően egy újabb szép kerek számhoz érkezett a sorozat, amelynek vendége 8 év után ismét a dobos Szendőfi Péter által vezetett Fusio Group volt.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések